Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškolské koleje slouží o prázdninách studentům i turistům

Vysokoškolské koleje slouží o prázdninách studentům i turistům

    Praha 3. srpna (ČTK) - Vysoké školy o prázdninách vydělávají na ztrátový provoz kolejí. Lůžka nabízejí přes léto nejen studentům, ale také turistům za vyšší cenu, než je běžné. V ubytovnách bydlí účastníci různých konferencí, letních škol a seminářů i studenti, kteří zůstávají ve městech na brigády. Dva měsíce volna zároveň školy využívají k rekonstrukci kolejí, proto je vhodné si bydlení objednat s předstihem. Vyplývá to z ankety ČTK.

    Univerzita Karlova (UK) má přes léto k dispozici několik desítek tisíc lůžek. Kolem 3000 jich každoročně obsadí studenti, kteří platí za ubytování o prázdninách stejně jako v semestru. Přes léto univerzita některé pokoje rekonstruuje. Z internetových stránek Správy kolejí a menz UK vyplývá, že za jednolůžkový pokoj zaplatí zákazník zhruba 300 až 590 korun za den. Levnější jsou vícelůžkové pokoje a slevy poskytují koleje pro skupiny a cestovní kanceláře.

    České vysoké učení technické (ČVUT) má zhruba 9000 lůžek, třetinu z nich využívají i přes léto studenti. Podle Zdeňka Zmrzlíka ze Správy účelových zařízení ČVUT lze právě prázdninovým pronajímáním kolejí různým cestovním kancelářím vydělat na opravy a údržbu. Ceny se liší podle kvality kolejí, v průměru se pohybují kolem 400 korun.

    Ubytování studentů přes léto nabízí také Česká zemědělská univerzita či Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. "Cena je stanovena na 185 korun na den," řekla ČTK Eva Myšková ze správy kolejí ústecké univerzity. Míst na kolejích je v Ústí zhruba 1700, z nichž část se opravuje a vybavuje novým nábytkem. "Přes léto u nás bydlí cizinci, hosté letních škol, ale může s předstihem zavolat kdokoliv," dodala Myšková.

    Peníze získané z ubytování vysoké školy využívají k investicím do oprav kolejí. K vylepšení bydlení pro studenty přistoupila řada škol po změně vyplácení příspěvku na ubytování v loňském roce. Tehdy se mnozí studenti rozhodli najít si podnájem, který je přijde v některých městech levněji než bydlení na koleji. Ústecká univerzita kvůli tomu loni jednu budovu kolejí uzavřela. Letos investuje do oprav pokojů a zázemí pro studenty 3,3 milionu korun.

    Radka Fialová kar




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze