Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity chtějí v Brně evropské centrum technologií za 15 mld

Univerzity chtějí v Brně evropské centrum technologií za 15 mld

Brno 11. září (ČTK) - Vysoké učení technické (VUT), Masarykova univerzita a dalších deset brněnských institucí chtějí v příštích letech z Evropské unie získat 12 až 15 miliard korun na základní výzkum. Peníze mají jít do technologického institutu (Central European Technology Institute - CETI), Brno by se díky němu stalo evropským centrem špičkových technologií, řekl dnes novinářům Jan Vrbka z VUT. Škola si od projektu slibuje více kvalitních vědců i přínos českému hospodářství, první výsledky čeká v roce 2008.

    V Brně by podle plánu škol mohla vzniknout tři různá místa pro laboratoře CETI, starat se o ně budou obě univerzity a také Akademie věd ČR. V laboratořích pro biochemiky, onkology nebo třeba specialisty na nanotechnologie budou vědci pracovat s nejlepší dostupnou technikou. "Laboratoře budou jednak centrální, jednak speciální. V CETI musejí být mezinárodně uznávané kvalitní týmy, které budou schopny získávat finance grantového charakteru jak z domácích, tak i evropských projektů," uvedl Vrbka.

    Předpokládaných 12 až 15 miliard korun půjde jen do stavby a vybavení CETI. Podle plánu půjde z EU asi 85 procent částky, zbytek by měl zaplatit stát. Kvůli žádosti o dotaci založí partneři projektu novou firmu. V příštím plánovacím období na roky 2007 až 2013 bude žádat o peníze. "Nyní připravujeme podklady potřebné pro žádost, přesnou výši dotace zatím tedy neumíme určit," uvedl rektor VUT Karel Rais.

    Tým, který projekt připravuje, plánuje příští týden prezentaci v Bruselu. "Vstupujeme do něčeho podobného poprvé a potřebujeme vědět, co Evropa potřebuje a co žádá," vysvětlil Vrbka. Podle něj by měly mít špičkové laboratoře přínos hlavně v praxi. "Nemůže to být jen věda pro vědu, půjde třeba o získávání patentů, zvedne se kvalita českého výzkumu, čekáme vliv na ekonomický rozvoj země," řekl.

    Podle Raise může CETI zvýšit prestiž regionu a přilákat nové investory, kteří budou mít zájem o výsledky brněnského výzkumu. Naopak může CETI přebírat školám kvalitní vědce. "S tím rizikem počítáme, ale nemůžeme se uzavírat," tvrdí Rais. První výsledky projektu chce mít rektor v roce 2008. "Předpokládám, že hned na jaře podáme žádost," doplnil.

    V Brně se nyní ve spolupráci s americkou klinikou Mayo plánuje také stavba Centra mezinárodního klinického výzkumu. O vzniku technologického institutu už jednou EU uvažovala. V této souvislosti se hovořilo právě o Česku, v úvahu přicházela Praha, nebo Brno. Nakonec se Brusel rozhodl projekt roztříštit a plánuje menší projekty při některých evropských univerzitách, připomněl Vrbka.

    sap snm



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze