Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: Školy potřebují dvě miliardy navíc na nové studenty

Rektoři: Školy potřebují dvě miliardy navíc na nové studenty

Praha 8. září (ČTK) - Vysoké školy by příští rok potřebovaly ze státního rozpočtu získat o dvě miliardy korun více než letos na financování studentů. Většina vysokých škol totiž zvyšuje svoji kapacitu a již letos v nich přibude celkem asi 19.000 studentů. Na dnešním jednání se na tom shodli rektoři českých vysokých škol.

    Zástupci menšinové vlády ODS, včetně ministra financí Vlastimila Tlustého, prý dnes rektorům slíbili, že se pokusí jejich požadavek splnit. Z jednání s ministryní školství Miroslavou Kopicovou podle rektorů také vyplynulo, že nová vláda neplánuje zavedení školného.

    Rektoři tvrdí, že se vlastně nejedná o navýšení rozpočtu, ale pouze o pokrytí nákladů, které budou mít s novými studenty a sociálními stipendii, která mají nově vyplácet. "Pokud by to navyšování kapacit, které bylo vlastně zadáním od politiků pro nás, nebylo naplněno, tak my vlastně můžeme těch 19.000 studentů buď učit zadarmo, nebo musíme zlikvidovat jiné aktivity," řekl novinářům předseda České konference rektorů (ČKR) Petr Sáha.

    Rektoři již ve čtvrtek jednali s Kopicovou. Dnes o rozpočtu pro školství hovořili s místopředsedou vlády Petrem Nečasem (ODS) a s ministrem financí Tlustým. Tlustý podle Sáhy v rozhovoru řekl, že pro splnění jejich požadavků udělá "maximum možného," "zázraky" ale prý čekat nemohou.

    Od roku 1990 se počet studentů na českých školách zvýšil asi třikrát. Při letošních přijímacích zkouškách se vysoké školy opět o něco více otevřou. Počet studentů by tak měl stoupnout na 320.000, řekl novinářům Sáha. Podle představ Evropské unie by ale šanci na vysokoškolské vzdělání mělo dostat ještě více lidí. "Například Maďarsko, které má méně obyvatel než my, má 400.000 studijních míst," dodal rektor.

    Letos by vysoké školy měly od ministerstva školství dostat asi 19 miliard korun. Peníze jsou určeny na financování studentů, stipendií a výzkumných programů. Právě na výzkum a podporu vědy žádají rektoři v příštím roce navýšení rozpočtu o dalších asi 2,5 miliardy. Tyto prostředky chtějí rektoři použít hlavně na vybudování takzvaných excelentních výzkumných center.

    Špičková vědecká pracoviště by měla do budoucna zajistit, že česká věda bude schopná konkurovat v globálním měřítku. "Týká se to hlavně lidských zdrojů, budování týmů, které budou vytvářet výzkumnou základnu," řekl novinářům místopředseda ČKR pro oblast vzdělávání Václav Cejpek. Soutěže na vytvoření center podle něj již byly vypsány. Pokud by se peníze na jejich financování v rozpočtu nenašly, musely by vysoké školy program zastavit, dodal.

    Hlavním zdrojem financí pro české vysoké školy podle rektorů nicméně není český rozpočet, ale evropské fondy. Do roku 2013 by z nich chtěli získat asi 70 miliard korun. Směřovat by měly hlavně do oblasti výzkumu. Úspěšné čerpání evropských peněz je podle rektorů ale ohroženo tím, že státní administrativa nestíhá připravit potřebné programy.

    Vysoké školy by podle ČKR mohly mnohem více peněz získávat také od soukromých firem. Hlavní překážkou podle rektorů ale je, že daňové zákony podnikatelům neumožňují, aby si investice do škol odepsali z daní. ČKR proto na dnešní konferenci vládu vyzvala, aby zákony upravila.

    Tomáš Neřold mal




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze