Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kopicová: Lidé se budou muset kvůli práci vzdělávat po celý život

Kopicová: Lidé se budou muset kvůli práci vzdělávat po celý život

Praha 8. září - Lidé se podle nové ministryně školství Miroslavy Kopicové budou muset vzdělávat po celý život, pokud chtějí být na trhu práce úspěšní. "Vzdělávání dospělých lidí je základní nástroj politiky zaměstnanosti," uvedla ministryně na dnešní tiskové konferenci.

    Lidé by podle ní měli počítat s tím, že na trhu práce stráví zhruba 40 let a budou se muset stále častěji přizpůsobovat změnám v jednotlivých oborech. Školy proto musejí studenty připravit na to, že odchodem ze školních lavic pro ně učení nekončí. Celoživotnímu vzdělávání by se přitom podle Kopicové měly věnovat všechny resorty.

    "Z postřehů ze zahraničí vyplývá, že nejlepší metody vzdělávání dospělých mají soukromé firmy," uvedla ministryně. Vedle nich by se mu měly věnovat i školy a speciální instituce, důležité je najít nejefektivnější způsoby, dodala. "Při vzdělávání musí dobře vědět, co lidé už umí, aby se znova neučili stejné věci, ale pouze na ně navázali," upozornila Kopicová.

    Uvědomuje si nicméně, že Česká republika nemá dostatek školitelů, kteří jsou schopni dospělé vzdělávat. "Potřebujeme se věnovat hlavně situaci na pedagogických fakultách, kde se dlouho nic neměnilo. Pokud budeme mít málo odborníků, přivezeme je ze zahraničí," řekla ministryně.

    Další vzdělávání učitelů považuje za důležitý krok k prohloubení školské reformy, ve které chce pokračovat. "Musíme začít budovat zcela nový systém jejich vzdělávání," dodala.

    Kopicová má v souvislosti se školskou reformou i další plány. Školní vzdělávací programy, které si v současnosti vytvářejí jednotlivé základní školy a od září 2007 podle nich začnou povinně učit, chce postupně zavádět také na střední školy.

    pap khj mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze