Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mladou farmaceutku zajímají i léčivé účinky obyčejného čaje

Mladou farmaceutku zajímají i léčivé účinky obyčejného čaje

Hradec Králové ­ Město pod Bílou věží se má zase čím chlubit. Sedmadvacetiletá odborná asistentka katedry analytické chemie Farmaceutické fakulty UK Lucie Nováková získala cenu pro nejlepší mladou farmaceutku světa v oboru výzkumu týkajícího se průmyslové farmacie. Obdržela ji na mezinárodním kongresu Světové federace farmaceutů (FIP), který se konal v brazilském městě Salvador Bahiu.

Mladou doktorku farmacie získané ocenění těší. Tvrdí, že každý kongres jí přináší spoustu podnětů. V Brazílii přesvědčila prezentací kapalinové chromatografie. Ve svém příspěvku hovořila i o systému výuky farmacie u nás. Ta je prý jednou z nejlepších v Evropě. "O tom hovořil španělský profesor, který se touto problematikou zabýval, a podle jeho studie právě výuka farmacie v Hradci Králové patří k nejlepším v Evropě," říká.

Příjemně ji překvapilo, že i naše přístrojové a technické vybavení je ve srovnání s jinými zeměmi mnohem modernější. Lucii analytická chemie a moderní analýza léčivých látek baví. V současné době s kolegy pracuje i na významném projektu, který je společný s královéhradeckou fakultní nemocnicí. Ověřují a zjišťují účinnost různých antioxidantů. "Je známo, že právě řada z nich může být velmi účinná proti různým onemocněním a především proti rakovině."

Připomněla, že nyní pracují i na ověření jednoho generického léčiva, které začíná vyrábět určitá pardubická firma. Lucie Nováková pak pro hradeckou fakultní nemocnici pracuje na zjištění kyseliny askorbové, tedy vitamínu C v biologickém materiálu ­ například v krvi.

"Spolupráce s fakultní nemocnicí je vynikající a stále se rozvíjí, snažíme se pro ni zjistit nové účinné metodiky." Připomíná význam léčivých rostlin. Pro jednoho studenta tak ve volném čase zkoumá složení neznámých léčivých látek v jedné indické rostlince. S kolegy se také chtějí zaměřit na analýzu čaje. "Ví se, že lidé, kteří se v Asii dožívají dlouhověkosti, pijí zelený čaj. Určitě na tom něco bude, a my na to chceme přijít," dodala.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze