Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na britských univerzitách převažují všude studentky

Na britských univerzitách převažují všude studentky

Londýn 14. září (zpravodaj ČTK) - Na britských vysokých školách převyšují mezi studujícími ženy početně muže už ve všech oborech. Uvedla to dnes agentura zabývající se touto agendou Universities UK. Celkově tvoří vysokoškolačky 57 procent všech studujících univerzit. Jsou však nyní ve většině také ve všech oborech od práva, přes technické obory po medicínu.

    První Britka získala místo na vysoké škole v 19. století. I tak osvícený muž jako Charles Darwin nechal své dcery vyučovat doma, zatímco synové chodili do školy a později na univerzitu. V 19. století se tvrdilo, že přehnaně vzdělané ženy budou neplodné.

    Na druhé straně nově zveřejněná čísla vyvolávají obavy ohledně toho, proč je převaha žen na vysokých školách tak vysoká, konkrétně čím to je, že se tak výrazně snížil počet studujících mužů. V Británii panuje názor, že jedním z důvodů je školský systém, který sice správně využívá silné stránky dívek, ale nevyužívá předností chlapců.

    Předseda Universities UK Geoffrey Crossick řekl, že na vysokých školách chybí zejména mladí bílí muži z chudých poměrů a mužští příslušníci menšinových skupin. "Tito lidé mají stejnou schopnost zvládnout univerzitu jako každý jiný, ale nedostávají šanci," řekl.

    Dalším prvkem, na který odborníci upozornili, je skutečnost, že i když je na vysokých školách méně mužů, jde na jejich konto 12,2 procenta diplomů prvního (bakalářského) stupně, zatímco u žen to je 11,1 procenta. Předsedkyně britské Komise pro rovné příležitosti Jenny Watsonová zase poukázala na to, že po odchodu z vysoké školy mají vysokoškolačky i nadále menší platy než jejich spolužáci, a to v průměru o 17 procent.

    Jiří Majstr rv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze