Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Topolánek se sejde s rektory vysokých škol

Topolánek se sejde s rektory vysokých škol

    Praha 20. září (ČTK) - Předseda vlády Mirek Topolánek se dnes v budově Vysoké školy ekonomické v Praze sejde s rektory vysokých škol a jejich studenty. Jednání se zúčastní také ministryně školství Miroslava Kopicová a předseda České konference rektorů Petr Sáha.

    Pro Topolánkovu vládu je vysoké školství jednou z hlavních priorit v oblasti vzdělávání. Kopicová při svém nástupu do funkce zdůraznila, že se chce věnovat zejména rozvoji vysokých škol, vědy a výzkumu. Vyčlenit na to chce velkou část prostředků, které školství získá z evropských strukturálních fondů.

    Matějů chce otevřít vysoké školy také studentům ze sociálně slabších vrstev. Pomoci by jim měly půjčky, spoření, granty, případně takzvané odložené školné, kdy student škole zaplatí, až když začne pracovat a dosáhne průměrného platu.

    Letos by měly vysoké školy od ministerstva školství dostat asi 19 miliard korun. Peníze jsou určeny na financování studentů, stipendií a výzkumných programů.

    Příští rok by na financování nových studentů potřebovaly ze státního rozpočtu získat o dvě miliardy korun více než letos. Od roku 1990 se totiž počet studentů na českých školách zvýšil asi třikrát. Při letošních přijímacích zkouškách se vysoké školy opět o něco více otevřou. Počet studentů by tak měl stoupnout na 320.000.

    pap kar




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze