Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem o koleje se rok po zavedení ubytovacího stipendia nesnížil

Zájem o koleje se rok po zavedení ubytovacího stipendia nesnížil

    Praha 19. září (ČTK) - Zájem o bydlení na kolejích se po změně financování ubytování vysokoškoláků dlouhodobě nesnížil. Shodují se na tom oslovené vysoké školy a správy kolejí. Někde zájem o školní ubytování krátkodobě klesl, jinde se změna neodrazila vůbec. Odlišný systém dotací funguje od minulého akademického roku. Studenti loni poprvé získali příspěvek na ubytování přímo, bez ohledu na to, zda bydlí na kolejích. Stipendia se většinou pohybovala v rozmezí 500 až 700 korun.

    "Situace je podobná jako každý rok. Některé koleje Karlovy univerzity v Praze nejsou plně obsazené, jinde nemohli vzhledem k velkému zájmu uchazečům vyhovět," rekapituluje letošní situaci tiskový mluvčí univerzity Václav Hájek. Podle něj zatím stav odpovídá minulému roku, kdy měla univerzita neobsazených sedm procent lůžek. "Na konci srpna bylo volných ještě 900 lůžek, studenti se budou ale v průběhu podzimu doubytovávat," uvedl.

    Změna financování se na ceně lůžka odrazila v kolejích UK více než dvojnásobně. V roce 2004 byla podle Hájka průměrná cena lůžka 900 korun, nyní je to 2100 korun měsíčně.

    Na kolejích pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) je situace podobná. "Lůžka jsou celoročně využívaná na 90 procent," informovala ČTK Ivana Cerhová z kanceláře rektora. Podle Cerhové však zájem v průběhu akademického roku kolísá. Na začátku prvního semestru bývá lůžek nedostatek, po jeho skončení počet ubytovaných klesá.

    V minulém roce v souvislosti se změnou financování zaznamenala škola pokles zájmů o koleje. Letos je podle Cerhové zájemců opět hodně, srovnatelně s předchozími lety. Vliv na to může mít i rozsáhlá rekonstrukce ubytovacích prostor, kterou škola o prázdninách provedla. Ceny se nyní pohybují od 67 korun na den za lůžko v trojlůžkovém pokoji do 118 korun za samostatný jednolůžkový pokoj.

    "Po výpadku státní dotace jsme navýšili kolejné v průměru o 700 korun na lůžko měsíčně," popsal vliv změny financování Zdeněk Čížek, ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity v Brně. Jiná dotační politika ale podle něj na zájem o koleje zásadní vliv neměla. "Na začátku akademického roku 2006/07 máme plně obsazenou kapacitu kolejí. Předpokládám, že tomu tak bude i po celou dobu roku," uvedl Čížek.

    pap mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze