Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy chtějí více peněz na výzkum

Vysoké školy chtějí více peněz na výzkum

Praha 25. září (ČTK) - Více veřejných peněz do výzkumu na vysokých školách a lepší spolupráci se soukromým sektorem si přejí členové akademické obce. O pokračování reformy vysokého školství hovořili na dnešním slavnostním zahájení akademického roku 2006/2007, který v Betlémské kapli v Praze pořádalo České vysoké učení technické.

Podle rektora ČVUT Václava Havlíčka a vládního zmocněnce pro evropský výzkum Ivana Wilhelma je velkým problémem nejen českého, ale celkově evropského školství nedostatečná spolupráce se soukromými firmami. Školy v Evropě tak za univerzitami v USA zaostávají, svědčí o tom podle nich statistiky.

"V současné době je v žebříčku 20 nejvyspělejších univerzit 17 z USA, pouze dvě jsou evropské," zdůraznil Havlíček. Podle něj potřebuje špičkové výzkumné pracoviště na vysoké škole dostatečný počet akademických pracovníků a hlavně velký rozpočet. Počet pracovníků by české školy podle Havlíčka mohly splnit, v rozpočtu však prý mají oproti školám ve Spojených státech jen "zlomek" financí. Nápravu by měla kromě většího přísunu peněz z veřejných prostředků zajistit právě i lepší provázanost se soukromým sektorem.

Podle členů akademické obce se reforma vysokých škol začíná rozbíhat dobře. Je ale potřeba, aby nárůst kvantity následovalo také prohloubení kvality. Zkvalitnit by se mělo zejména doktorandské studium. Podle Havlíčka by měl každý uchazeč o toto studium projít náročnými zkouškami a připravit si kvalitní projekt.

Posílit by se měla také mezinárodní spolupráce a uznávání diplomů. Havlíček proto plánuje, že by byl v budoucnu na každé fakultě ČVUT minimálně jeden studijní program v angličtině.

ČVUT hostilo na slavnostním zahájení akademického roku v Betlémské kapli rektory vysokých škol už počtvrté. Zúčastnil se ho také například pražský primátor Pavel Bém nebo starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a zástupci diplomacie.

Dnešní slavnostní zahájení akademického roku provází pouze na několika školách také skutečné zahájení výuky. Například ČVUT a Univerzita Karlova v Praze začnou vyučovat až 2.října, Masarykova univerzita v Brně a Univerzita Palackého naopak už vyučuje od 18.září. Za posledních deset let počet vysokoškolských studentů výrazně vzrostl, a to o 86 procent. Letos by se na vysokých školách mělo přibýt dalších 19.000 studentů. Podle odhadů z ministerstva školství by tak počet studentů mohl stoupnout asi na 314.000.

pap mkv


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze