Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na českých univerzitách studuje kolem 60 Bělorusů, říká odborník

Na českých univerzitách studuje kolem 60 Bělorusů, říká odborník

Praha 21. září (ČTK) - Na českých univerzitách studuje šest desítek Bělorusů, kterým to je kvůli jejich politickým názorům doma znemožněno, a tento počet by se mohl ještě zvýšit o další dvacítku. ČTK to dnes řekl Ondřej Soukup z běloruského centra humanitární společnosti Člověk v tísni. Podle něj Bělorusové studují Technickou univerzitu Liberec, Univerzitu Hradec Králové a Univerzitu Karlovu.

Studium je placeno mimo jiné z peněz vyčleněných českou vládou. "Univerzity uvažují o tom, že by studium dalších mladých lidí z Běloruska platily ze svých prostředků," uvedl Soukup.

Vláda na pomoc běloruskému disentu vyčlenila v březnu 20 milionů korun. Za poslední rok se podle Soukupa zvýšil třikrát počet českých organizací, které běloruské opozici pomáhají. Zatímco před rokem jich bylo asi pět, nyní zhruba 15. Jsou mezi nimi i organizace, které se přímo nezabývají lidskými právy. Je to podle Soukupa například Svaz měst a obcí ČR, který pořádá stáže pro představitele místní samosprávy, a univerzity.

Pomáhá také Člověk v tísni. Zaměřuje se na podporu místních aktivistů, transformační pomoc, překlady knih či přímou finanční pomoc zadrženým lidem nebo těm, kteří byli vyhozeni z práce. Podle Soukupa je nutné věnovat pomoc také na podporu nezávislých médií, kterých v Bělorusku ubývá. "Opozice musí prolomit informační blokádu a dostat se k normálním lidem," zdůraznil Soukup.

Bělorusku vládne tvrdou rukou autokratický prezident Alexandr Lukašenko. Vysloužil si přezdívku poslední diktátor v Evropě. Jeho režim kritizují zahraniční i běloruští ochránci lidských práv. Mezi největší odpůrce se řadí i čeští politici. Podle Soukupa bude změna k demokratickému řízení možná až poté, co skončí ruská podpora Bělorusku. "Do té doby nevidím moc šancí na zásadní zlom," konstatoval Soukup.

Lucie Petrová kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze