Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Hradci se poprvé stanou doktory i mladí z Malajsie

V Hradci se poprvé stanou doktory i mladí z Malajsie

ExternĂ­ odkaz JIŘÍ KOŠŤÁK

Lékařská fakulta zaznamenává stále větší zájem ze zahraničí


Hradec Králové - Hradecká Lékařská fakulta UK zaznamenává stoupající zájem o studium medicíny. Do prvních ročníků letos nastoupí 165 posluchačů.


Vyšší úroveň znalostí


Děkan fakulty profesor Vladimír Palička řekl, že letos se ke studiu všeobecného lékařství hlásilo 1083 zájemců. Fakulta v přijímacím řízení vybrala ty nejlepší, přijala jich 165. "Potěšující je, že stoupá počet přihlášených, ale zřetelně se zvyšuje také úroveň znalostí. To lze dokumentovat i počtem bodů v testech. Snad ještě větší je zájem o studium zubního lékařství. Počet přihlášených byl takový, že přijat mohl být jen každý jedenáctý. Zatímco ke studiu všeobecného lékařství bylo přijato 165 nových studentů, do programu zubního lékařství jich bylo přijato jen pětatřicet," vysvětlil děkan. Dodal, že malý počet budoucích stomatologů je dán i tím, že kapacita fakulty je pro tento typ studia omezena - vyžaduje totiž náročné přístrojové vybavení a také zvýšený počet individuální výuky. "Studium zubního lékařství je velmi finančně náročné a dotace státu nedostačují," uvedl profesor Palička.

Do bakalářského studia zdravotních sester, které je v Evropské unii nutné, letos fakulta přijala z 234 uchazeček jen šest desítek studentů.


Studenti z celého světa


Královéhradecká Lékařská fakulta UK má v zahraničí dobrou pověst. Svědčí o tom i obrovský zájem studentů z jiných zemí o medicínu právě v Hradci. Letos se k přijetí ke studiu všeobecného lékařství hlásilo 353 uchazečů z celého světa a fakulta jich do prvního ročníku přijala šedesát. "Nejvíce jich je z Velké Británie, Malajsie, Norska a z Německa. Jsou však zde i studenti z Indie, Irska, Japonska nebo Švédska," vypočítává Vladimír Palička. Velká skupina malajsijských studentů k nám letos nastupuje poprvé a ve studiu je finančně podporována malajsijskou vládou. Její úředníci, než svým stipendistům studium doporučili, prověřovali mnoho měsíců u nás kvalitu výuky a srovnávali ji se špičkovými školami v celém světě. Výuka zahraničních studentů probíhá kompletně v angličtině. Mnozí absolventi naší lékařské fakulty působí už jako lékaři ve svých zemích, jiní se uplatnili i na špičkových pracovištích v USA. Také zubní lékařství lze u nás studovat v angličtině, letos je přijato 28 studentů. Převážná část z nich je z Velké Británie," vysvětlil představitel fakulty.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze