Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Září 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus řekl MfD, že žádné velké reformy ve školství nevidí

Prezident Václav Klaus nevidí v současném českém školství žádné velké reformy. Přál by si také, aby školství konečně dostalo takové ministra, který by měl vizi a byl ochoten pro její prosazení něco udělat. Klaus to řekl v rozhovoru pro zvláštní přílohu Mladé fronty Dnes, kterou list připravil k dnešnímu začátku školního roku. O českém školství si Klaus myslí, že není špatné, ale mohlo by být lepší.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři budou diskutovat o aktuální situaci vysokých

O aktuální situaci vysokých škol budou dnes diskutovat rektoři veřejných, státních a soukromých vysokých škol, kteří se odpoledne sejdou v Praze na 87. zasedání Pléna České konference rektorů (ČKR). Předsednictvo ČKR se před zahájením zasedání setká s ministryní školství Miroslavou Kopicovou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Kopicová odvolala všechny náměstky

Personální smršť zahájila ministryně školství Miroslava Kopicová. Dnes odvolala z funkce všechny své náměstky, informovala ČTK mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladou farmaceutku zajímají i léčivé účinky obyčejného čaje

Město pod Bílou věží se má zase čím chlubit. Sedmadvacetiletá odborná asistentka katedry analytické chemie Farmaceutické fakulty UK Lucie Nováková získala cenu pro nejlepší mladou farmaceutku světa v oboru výzkumu týkajícího se průmyslové farmacie. Obdržela ji na mezinárodním kongresu Světové federace farmaceutů (FIP), který se konal v brazilském městě Salvador Bahiu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kopicová: Lidé se budou muset kvůli práci vzdělávat po celý život

Lidé se podle nové ministryně školství Miroslavy Kopicové budou muset vzdělávat po celý život, pokud chtějí být na trhu práce úspěšní. "Vzdělávání dospělých lidí je základní nástroj politiky zaměstnanosti," uvedla ministryně na dnešní tiskové konferenci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Školy potřebují dvě miliardy navíc na nové studenty

Vysoké školy by příští rok potřebovaly ze státního rozpočtu získat o dvě miliardy korun více než letos na financování studentů. Většina vysokých škol totiž zvyšuje svoji kapacitu a již letos v nich přibude celkem asi 19.000 studentů. Na dnešním jednání se na tom shodli rektoři českých vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Kopicová: Česko může kvůli duplicitě přijít o část peněz z EU

Česká republika může kvůli nevyjasněným kompetencím mezi ministerstvy práce a školství přijít o část peněz z evropských strukturálních fondů. Novinářům to dnes řekla nová ministryně školství Miroslava Kopicová. Některé projekty týkající se vzdělávání dospělých se podle ní totiž zbytečně financují dvakrát. Problém již Kopicová začala řešit s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem a jednat chce také s Evropskou komisí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity chtějí v Brně evropské centrum technologií za 15 mld

Vysoké učení technické (VUT), Masarykova univerzita a dalších deset brněnských institucí chtějí v příštích letech z Evropské unie získat 12 až 15 miliard korun na základní výzkum. Peníze mají jít do technologického institutu (Central European Technology Institute - CETI), Brno by se díky němu stalo evropským centrem špičkových technologií, řekl dnes novinářům Jan Vrbka z VUT. Škola si od projektu slibuje více kvalitních vědců i přínos českému hospodářství, první výsledky čeká v roce 2008.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ústav pro informace ve vzdělávání zveřejní zprávu OECD o školství

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ústav pro informace ve vzdělávání dnes zveřejní údaje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o stavu českého školství. Podrobné statistiky představí ústav už po čtvrté v publikaci České školství v mezinárodním srovnání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident Českého tenisového svazu se stal náměstkem

Ministryně školství Miroslava Kopicová jmenovala náměstkem pro sport, mládež a informatiku Iva Kaderku, dosavadního prezidenta Českého tenisového svazu. Vyplývá to z údajů na internetové stránce ministerstva. Podle generálního sekretáře Českého tenisového svazu Josefa Nechutného zůstane Kaderka ve funkci prezidenta i nadále.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zruší UK manželskou kolej?

Studenti pražské Univerzity Karlovy, kteří využívají služeb tzv. manželských kolejí, se v těchto dnech obracejí na své akademické senáty a děkany s peticí. Vyjadřují v ní obavy, že se kolejné bude neustále zvyšovat, až za mez, kdy ztratí svoji původní funkci, tedy podporu studentských rodin s dětmi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na britských univerzitách převažují všude studentky

Na britských vysokých školách převyšují mezi studujícími ženy početně muže už ve všech oborech. Uvedla to dnes agentura zabývající se touto agendou Universities UK. Celkově tvoří vysokoškolačky 57 procent všech studujících univerzit. Jsou však nyní ve většině také ve všech oborech od práva, přes technické obory po medicínu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek se sejde s rektory vysokých škol

Předseda vlády Mirek Topolánek se dnes v budově Vysoké školy ekonomické v Praze sejde s rektory vysokých škol a jejich studenty. Jednání se zúčastní také ministryně školství Miroslava Kopicová a předseda České konference rektorů Petr Sáha.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájem o koleje se rok po zavedení ubytovacího stipendia nesnížil

Zájem o bydlení na kolejích se po změně financování ubytování vysokoškoláků dlouhodobě nesnížil. Shodují se na tom oslovené vysoké školy a správy kolejí. Někde zájem o školní ubytování krátkodobě klesl, jinde se změna neodrazila vůbec. Odlišný systém dotací funguje od minulého akademického roku. Studenti loni poprvé získali příspěvek na ubytování přímo, bez ohledu na to, zda bydlí na kolejích. Stipendia se většinou pohybovala v rozmezí 500 až 700 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proměny dějin umění

Filozofická fakulta UK v Praze bude zítra a v pátek dějištěm sjezdu historiků umění. Akci pořádá Umělecko-historická společnost v českých zemích ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a Ústavem pro dějiny umění FF UK. Sjezd nese název Proměny dějin umění. Hlavním tématem budou hranice, teoretické perspektivy, metodologie a historiografie oboru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Hradci se poprvé stanou doktory i mladí z Malajsie

Děkan fakulty profesor Vladimír Palička řekl, že letos se ke studiu všeobecného lékařství hlásilo 1083 zájemců. Fakulta v přijímacím řízení vybrala ty nejlepší, přijala jich 165. "Potěšující je, že stoupá počet přihlášených, ale zřetelně se zvyšuje také úroveň znalostí. To lze dokumentovat i počtem bodů v testech. Snad ještě větší je zájem o studium zubního lékařství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mezi léčivkami sklízejí i zelenou viagru

V botanické zahradě léčivých rostlin hradecké Farmaceutické fakulty UK mají napilno. V plném proudu je sklizeň léčivek, která začala v srpnu a skončí zřejmě v říjnu. Češou se zde a suší květy měsíčku, divizny, levandule, máty, topolovky a chrpy. Mezi bylinkami je také mučenka jedlá (na snímku) nebo kotvičník zimní, kterému se pro jeho účinky říká zelená viagra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na českých univerzitách studuje kolem 60 Bělorusů, říká odborník

Praha 21. září (ČTK) - Na českých univerzitách studuje šest desítek Bělorusů, kterým to je kvůli jejich politickým názorům doma znemožněno, a tento počet by se mohl ještě zvýšit o další dvacítku. ČTK to dnes řekl Ondřej Soukup z běloruského centra humanitární společnosti Člověk v tísni. Podle něj Bělorusové studují Technickou univerzitu Liberec, Univerzitu Hradec Králové a Univerzitu Karlovu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy chtějí více peněz na výzkum

Více veřejných peněz do výzkumu na vysokých školách a lepší spolupráci se soukromým sektorem si přejí členové akademické obce. O pokračování reformy vysokého školství hovořili na dnešním slavnostním zahájení akademického roku 2006/2007, který v Betlémské kapli v Praze pořádalo České vysoké učení technické.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nebojte se vědy

Šestý ročník tradičního cyklu přednášek Nebojte se vědy, který je určen především středoškolským studentům, pokračuje 10. října ve 14 hodin v budově Akademie věd ČR na Národní 3 v Praze 1. O tom, že ateroskleróza není jenom nemoc starších lidí, se posluchači budou moci přesvědčit na přednášce Ateroskleróza v mladém věku? - Něco takového existuje?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti předváděli výsledky svých ročních přírodovědných výzkumů

Studentský projekt "Otevřená věda" dnes v Praze zahájil dvoudenní vědeckou konferenci. Téměř čtyřicet mladých výzkumníků předvede výsledky svého ročního úsilí na pracovištích Akademie věd a vysokých škol. Referáty vypovídají o zájmech studentů. Posluchači uslyší přednášky o gama záření, plazmatu, plazmochemickém čištění vody, zjišťování geneticky modifikovaných organismů v potravinách nebo o modelování schizofrenie na potkanech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Patolog ve Faustově křesle

PRAHA Hostem dnešního diskusního pořadu Křeslo pro hosta bude profesor Tomáš Klíma, specialista v kardiovaskulární patologii. Beseda se koná v Akademickém klubu 1. lékařské fakulty UK ve Faustově domě na Karlově náměstí v Praze, začátek v 16 hodin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ptáci jsou bratranci dinosaurů

Odborníci se v názoru na vztahy mezi obřími plazy z druhohor a současnými opeřenci zcela neshodnou. Je však stále zřejmější, že ptáci nemohou být přímými potomky dinosaurů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeština je zapeklitý jazyk

Přiletěl jsem do tehdejšího Československa v roce 1990. Vystudoval jsem na Univerzitě Karlově obor čeština pro cizince. Dnes překládám texty mezi oběma jazyky. Proč je ale pro Vietnamce tak těžké naučit se česky?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chirurgy lákal Bedrnův den

Hradec Králové - Včerejší seminář nazvaný Bedrnův den byl ve výukovém centru Lékařské fakulty UK věnován zakladateli československé kardiochirurgie, hradeckému chirurgovi akademiku Janu Bedrnovi. Jednání se zúčastnili přední čeští chirurgové a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Prvnímu přednostovi hradecké kardiochirurgické kliniky Vladimíru Brzkovi předal zlatou medaili UK.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 10:26 , © Univerzita Karlova v Praze