Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Centrum na lékařské fakultě spojuje experty na drogy z více oborů

Centrum na lékařské fakultě spojuje experty na drogy z více oborů

Praha 4. října (ČTK) - Centrum adiktologie (vědy o závislostech) na 1. lékařské fakultě v Praze propojuje experty na problematiku drog z řady vědních disciplín. Podle psychologa Matúše Šuchy v něm lékaři spolupracují s psychology, sociology či právníky. Od letošního akademického roku se jeho aktivity přesunuly pod jednu střechu, do zrekonstruované vily v prostorách Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Nové sídlo bylo dnes slavnostně otevřeno.

Do konce letošního roku by zde podle Šuchy také chtěli otevřít poradnu pro studenty domovské fakulty. Centrum zajišťuje také výuku studijního oboru adiktologie. Na lékařské fakultě se začal vyučovat v loňském roce, v každém z prvních dvou ročníků studuje kolem 30 lidí, uvedl Šucha.

Zatímco studenty historicky prvního ročníku bakalářského studia tvoří podle Šuchy převážně lidé se zkušenostmi z práce v drogových službách, v druhém již převažují čerství maturanti. Škola by je měla vyzbrojit tak, aby ve své práci kombinovali znalosti několika disciplín - od lékařství přes psychologii až k ekonomii či právu.

Vedle výuky se centrum zaměřuje i na výzkumné aktivity. Zabývá se zejména prevencí užívání návykových látek, výskytem žloutenky typu C u drogově závislých či studiemi, které hodnotí účinnost preventivních či léčebných programů.

Novou budovu převzali pracovníci centra téměř na den přesně rok od jeho vzniku. Studenti obor studují zatím jako denní. Počítá se ale i se zavedením kurzů po internetu. Posluchači i pedagogové budou mít přístup na speciální výukový portál, kde najdou přednášky, testy, trojrozměrné pomůcky nebo atlasy.

cak kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze