Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Týden proti rakovině se letos zaměřuje na ženy

Týden proti rakovině se letos zaměřuje na ženy

PRAHA Šestý ročník akce Týden proti rakovině, kterou organizuje Liga proti rakovině a jemuž je věnován druhý říjnový týden, se letos soustředí na prevenci karcinomů ženských orgánů. Cílem je podle hlavního organizátora prof. MUDr. Zdeňka Dienstbiera, DrSc., upozornit laickou veřejnost na rizika vzniku a možnosti prevence léčby rakoviny. Osvětovou akci podpoří rozhlasový cyklus pořadů věnovaných veřejnosti, které se týkají screeningu rakoviny prsu, děložního čípku a vaječníků nebo rizikovosti kouření. Vysílat je bude Český rozhlas 2.

Právě kuřáctví je podle odborníků jedním z nejnebezpečnějších rizikových faktorů. I přesto podle prof. Dienstbiera v ČR kouří 33 % lékařů a 48 % zdravotních sester. Na následky kouření umírá ročně 17 700 osob.

V prevenci se inspirujme severskými státy

Podle as. MUDr. Marie Bendové, Csc., ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze objeví lékaři v ČR ročně asi 4500 až 5000 případů zhoubných nádorů prsu, 1000 až 1100 případů karcinomu děložního čípku a zhruba stejný počet zhoubných onemocnění vaječníků. „Tato čísla se v podstatě shodují se západním světem, odráží se zde západní způsob života,“ vysvětluje MUDr. Bendová s tím, že třetina pacientek své nemoci podlehne.

Příklad bychom si podle ní měli brát například ze severských států, kde funguje velmi dobře prevence, tedy screeningové metody. Výskyt nádorových onemocnění ženských orgánů je proto v těchto zemích daleko nižší. Jak však lékařka dodává, vyšší čísla zjištěných nádorových onemocnění můžeme zčásti připočíst i stále se zlepšujícím metodám vyšetření.

Ať se ženy nebojí

Screeningové programy pro včasné odhalení rakoviny prsu jsou u nás určeny ženám mezi 45. a 69. rokem života. V této době jim zdravotní pojišťovna hradí jednou za dva roky vyšetření na mamografu, přístroji, který je schopen rozeznat vznikající nádor v prsu již v pětimilimetrové velikosti. U mladých dívek z rizikových skupin pak bývá hlavní metodou vyšetření prsu sonografie.

Samozřejmostí by měla být i pravidelná návštěva gynekologa, a to jednou za rok v případě, že žena netrpí žádnými potížemi. Platí totiž, že nádorové buňky se ve tkáni mohou vyvíjet až několik let - pravidelnými vyšetřeními lze proto počínající nádor lehce zachytit. I to je důvod, proč by podle doktorky Bendové ženy měly odhodit strach ze špatného výsledku vyšetření a do ordinace lékaře zajít.

Právě rakovina děložního čípku, již způsobuje lidský papillomavirus, bude podle lékařů zřejmě první nemocí svého druhu, proti níž bude možné nechat se v mladém věku očkovat. Látka by měla být u nás k dispozici během příštího roku.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze