Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VŠ předběhly uchazeče o studium

VŠ předběhly uchazeče o studium

Kapacita českých vysokých škol roste rychleji než zájem o studium. Vyplývá to z údajů, které každoročně shromažďuje Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Podle informací, které Právu poskytla Hana Hlavínová z ÚIV, se v loňském roce hlásilo ke studiu na VŠ 130 900 uchazečů. Přijato jich bylo celkem 80 000. Ke studiu nakonec skutečně nastoupilo 76 200 uchazečů.

„Oproti roku 2004/2005 celkový počet přihlášených na vysoké školy vzrostl pouze nepatrně, o 0,4 procenta,“ uvádí Hlavínová. Počet přijatých se ale podle ní zvýšil o 5,8 procenta. Drtivou většinu uchazečů o prezenční studium tvoří 19 a 20letí.

Bude hůř

Aktuální prognózy ale vyznívají varovně: Vysokoškolský diplom zřejmě přestane být automaticky vstupenkou do „lepší společnosti“ těch, o něž se zaměstnavatelé přetahují a nabízejí jim vysoce nadprůměrné příjmy. „Dnes jsou absolventi vysokých škol na vrcholu. Ale ti příští musí začít myslet na cestu dolů,“ upozorňuje Jan Koucký, autor průzkumu, který provedlo Středisko vzdělávací politiky Univerzity Karlovy.

Podle odhadů se počet absolventů během čtyř let zvýší až o 45 procent z každého populačního ročníku. „Poptávka bude nasycena, zaměstnavatele bude více zajímat, co uchazeč o práci skutečně umí,“ upozorňuje Koucký.

Výzkum ukázal například to, že nejhorší výsledky má Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích s mírou nezaměstnanosti svých absolventů 10,5 procenta. Největší šance mají naopak absolventi VŠE v Praze. Těch zůstalo v loňském roce bez práce jen něco přes tři procenta.

* V zemích EU je v průměru dvojnásobně víc vysokoškoláků než v ČR. U nás je jejich podíl jen 12 procent.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze