Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pro stipendisty je letos připraveno přes čtyři miliony korun

Pro stipendisty je letos připraveno přes čtyři miliony korun

Již potřetí za sebou se Rada Ústeckého kraje rozhodla podpořit vysokoškolské studenty tím, že jim přispěje dvacetitisícovou částkou, která by měla částečně kompenzovat náklady na jejich studium. Udělovaní krajských stipendií se řídí pevnými pravidly, mezi nimiž je mimo jiné mít trvalé bydliště v našem regionu a kvalitní studijní výsledky. Na akademický rok 2006/2007 by mělo být krajem rozděleno celkem 4 miliony 700 tisíc korun.

Termín přihlášek o stipendium je stanoven k 1. 10. 2006; odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje se do termínu uzávěrky našich novin přihlásilo zatím 12 nových žadatelů a 9 z předchozích let. Nicméně ze zkušeností pracovníků uvedeného odboru víme, že studenti svoje přihlášky na úřad přinášejí i poslední den. Zájem o krajské stipendium roste. Vloni došlo Krajskému úřadu Ústeckého kraje celkem 120 žádostí, což bylo téměř dvakrát tolik než v prvním roce jeho vzniku. Mezi nejpočetněji zastoupenými žadateli o stipendium jsou vysokoškoláci Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, dále Univerzity Karlovy v Praze a Západočeské Univerzity v Plzni. Největší podíl žadatelů tvořili studenti pedagogických fakult, konkrétně 31 %.

„Vím, že dvacet tisíc, které vám dáváme, na všechny výdaje nemůže stačit, ale také z osobní zkušenosti vím, že v době kdy jsem studoval já, byla každá koruna dobrá,“ řekl před Vánocemi hejtman Jiří Šulc při slavnostním předávání stipendií na půdě Ústeckého kraje. Také nyní je přesvědčený, že stipendium je i motivací k dosažení vynikajících studijních výsledků. „Náš kraj vysokoškolsky vzdělané lidi potřebuje a spoléhá na to, že se jejich řady rozrostou. Do regionu přicházejí stále noví investoři a v jejich provozech i na manažerských postech budou mít právě takto vzdělaní lidé nesmírný prostor. Šancí bude hodně a příležitostí, jak a kde prokázat znalosti a vědomosti také,“ je přesvědčený hejtman. Také náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka říká, že náš kraj vzdělané lidi potřebuje. A stipendium je podle něho jedna z forem, jak eliminovat nepříznivou strukturu obyvatel z pohledu vzdělanosti v našem kraji.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze