Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláky čekají těžké časy

Vysokoškoláky čekají těžké časy

Trh práce se jimi přesytí a konkurence zesílí


Praha - Vysokoškolákům je zatím hej. Ať vystudují jakoukoli školu, práci si nakonec vždycky najdou. Ale tohle brzy skončí. Podle nejnovějších údajů tu do pěti let budeme mít hromadu frustrovaných vysokoškoláků, které nikdo nezaměstná. „U nás rychle roste počet studentů vysokých škol. Ale všichni se domnívají, že jejich současné dobré uplatnění na trhu práce bude pokračovat. Tak to ale není,“ varuje ředitel Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Koucký.

Až totiž bude vysokoškoláků dvakrát tolik, svoje přednosti na trhu práce ztratí. Budou si muset odvyknout, že snadno získají zajímavou a dobře placenou práci. A ten náraz bude tvrdý. „Trh práce a očekávání studentů se dostanou do ostrého střetu. Představa, že vysoká škola je záruka dobrého místa totiž přestane platit naráz. A studenti budou zaskočeni,“ vysvětluje Koucký.

Neznamená to samozřejmě nestudovat. Studenti si ale musí vybírat vysoké školy pozorněji. Od včerejška je zveřejněná speciální zpráva Střediska vzdělávací politiky, díky níž si zájemce zjistí, které školy mají s uplatněním absolventů potíže a které ne. „Nejlépe jsou na tom absolventi lékařských a pedagogických fakult. Lékaři se nezaměstnanosti obávat ne-musejí,“ informuje Koucký. Nejhůř jsou na tom zemědělské vysoké školy. Tam nezaměstnanost stoupá k 11 procentům, a přitom průměrné hodnoty jsou kolem 2 až 10 procent.

Ministerstvo s výsledky zprávy hodlá pracovat. „Údaje o zaměstnanosti absolventů zavedu jako jeden z ukazatelů pro rozdělování peněz,“ tvrdí náměstek ministryně školství Petr Matějů. „Začne hrát větší roli, ze které vysoké má absolvent diplom. Takže školy budou muset zájemcům prokázat, že studovat u nich se vyplatí,“ dodává.


VERONIKA FORKOVÁ

***


Míra nezaměstnanosti absolventů VŠ

UK Praha    4,3 %

MU Brno     4,9 %

OU Ostrava  5,8 %

ZČU Plzeň   9,6 %

JU České

Budějovice 10,5 %

TU Liberec  7,0 %



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze