Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Českým vysokým školám chybí peníze od firem a soukromých zdrojů

Českým vysokým školám chybí peníze od firem a soukromých zdrojů

Brno 19. října (ČTK) - České vysoké školy by chtěly získávat na vědu a výzkum více peněz od podniků. Nebyly by tak zcela závislé na dotacích od státu. Podobný problém mají i vysoké školy v dalších zemích, které se staly členy Evropské unie v posledních letech. O otázce autonomie vysokých škol z pohledu ekonomiky dnes diskutovali účastníci konference Evropské asociace univerzit (EUA), která v Brně potrvá do soboty.

Většímu přísunu peněz od průmyslových firem brání částečně legislativa, řekl dnes ČTK předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha. Český průmysl navíc podle něj není dostatečně silný, a ani naučený pracovat s univerzitami. Jejich úkolem proto bude zkvalitnit aplikovaný výzkum a objemově jej rozšířit tak, aby se vysoké školy staly pro firmy partnerem, doplnil.

Konference EUA se schází pravidelně dvakrát ročně, v České republice se ale koná vůbec poprvé. Tématem je účast vysokých škol na regionálním rozvoji a inovacích. Téměř 300 účastníků konference bude diskutovat také o spolupráci s místní a regionální veřejnou správou.

Jednání se konají v prostorách brněnské Nové radnice, které pro tyto účely poskytlo město.

Evropská asociace univerzit vznikla v roce 2001 sloučením Konfederace rektorských konferencí ze zemí EU a Asociace evropských univerzit. V současnosti sdružuje více než 750 členů ze 45 zemích. Jejím cílem je chránit zájmy evropských vysokých škol, podílet se na utváření evropské univerzitní politiky a podporovat evropskou vědu a výzkum.

Tereza Fojtová fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze