Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       EUA vyzvala vysoké školy k těsnější spolupráci s regiony

EUA vyzvala vysoké školy k těsnější spolupráci s regiony

Brno 20. října (ČTK) - Lepší spolupráce s regionálními politiky i firmami a zaměření se na slabé a silné stránky regionu je budoucím úkolem pro evropské vysoké školy, které chtějí obstát v rostoucí konkurenci. Shodli se na tom účastníci konference Evropské asociace univerzit (EUA), která do soboty jedná v Brně. Regiony by se pro univerzity měly stát partnerem, řekl dnes novinářům prezident EUA a rektor Vídeňské univerzity Georg Winckler.

Prezident odmítl tvrzení, že by evropské univerzity rozvíjely spolupráci s firmami pomaleji než vysoké školy ve Spojených státech. Většina evropských univerzit je na rozdíl do USA veřejná a dosud se podle něj více spoléhaly na přísun peněz z veřejných zdrojů. "Ty jsou ale omezené, a univerzity musejí hledat peníze i jinde," zdůraznil Winckler.

Univerzity se podle něj nemohou uzavírat před problémy společnosti a ekonomiky, ale naopak musejí regionu pomoci stanovit slabé a silné stránky a zaměřit na ně výzkum. Výzkum a inovace potom podle Wincklera umožní rozvoj dalších pracovních příležitostí, a univerzity se tak stanou hnacím motorem rozvoje celého regionu.

"Jde o to vybrat určité priority, do kterých je třeba investovat a které je třeba rozvíjet," uvedl rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala. V Jihomoravském kraji to může být například biomedicínský výzkum a technologie. Právě na tuto oblast se zaměřuje podstatná část budovaného univerzitního kampusu v Brně Bohunicích, věnovat se mu budou také v Mezinárodním centru klinického výzkumu, který by mělave spolupráci s americkou klinikou Mayo stavět brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny, a jsou také součástí projektu Středoevropského technologického institutu.

Konference EUA, která se koná v České republice vůbec poprvé, potrvá v Brně do soboty. Účastní se jí 280 delegátů ze 33 zemí.

Tereza Fojtová fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze