Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říjen 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak hledat podnájem:

O Smlouva musí mít jasné platební podmínky, abyste věděli, co všechno částka zahrnuje a co ještě budete připlácet. O Musíte vědět dopředu, co může vést k výpovědi podnájemní smlouvy. Nikdy neplaťte peníze, aniž byste obdrželi doklad.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jan Royt Slovník biblické

Výtvarné či slovesné obrazy mají často kromě bezprostředního, doslovného významu i význam symbolický. Tuto symboliku vnímáme a poznáváme jako cizí jazyk. Leopard, pelikán, ale i osel nebo hvězda mohou v tomto jazyce symbolizovat Krista, husa duši a naběračka Martu z Betánie. Vloni vydal obsáhlý, přehledný a graficky nádherně vypravený slovník tohoto jazyka Hynek Rulíšek pod názvem Slovník křesťanské ikonografie. Kniha se však bohužel nedostala do knižní distribuce (vydala ji Alšova jihočeská galerie, kde ji získat lze).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitel se nemůže hlásit o místo "rovnou z pastvy"

Desetina vysokoškolských studentů v Česku se vzdělává na pedagogických fakultách. Ty tu ale nebyly vždycky. Vznikly až před šedesáti lety jako poněkud nechtěné. Usiloval o ně nicméně už Karel Havlíček.

Šedesát let existence oslavují letos pedagogické fakulty v České republice. Jejich pověst nebyla zpočátku valná. Dnes je však navštěvuje více než desetina všech vysokoškolských studentů, a tak tvoří významnou součást vysokého školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pro stipendisty je letos připraveno přes čtyři miliony korun

Již potřetí za sebou se Rada Ústeckého kraje rozhodla podpořit vysokoškolské studenty tím, že jim přispěje dvacetitisícovou částkou, která by měla částečně kompenzovat náklady na jejich studium. Udělovaní krajských stipendií se řídí pevnými pravidly, mezi nimiž je mimo jiné mít trvalé bydliště v našem regionu a kvalitní studijní výsledky. Na akademický rok 2006/2007 by mělo být krajem rozděleno celkem 4 miliony 700 tisíc korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak učit anglicky malé děti

Dnes už nebývá problém sehnat angličtináře pro starší žáky. Ale učit jazyku třeťáky neumí jen tak někdo. Od letošního roku se čeští školáci začínají učit cizímu jazyku dřív než v minulých letech. Předmět, který byl dosud povinný od čtvrté třídy, nastupuje nyní už ve třídě třetí. Máme ale dost učitelů schopných tak malé děti učit například anglicky? Na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy existuje studijní program primární pedagogika se specializací angličtiny pro první stupeň, který absolvuje ročně přibližně dvacítka plně kvalifikovaných učitelů angličtiny. Podobné programy mají i další pedagogické fakulty. Dá se tedy předpokládat, že se do praxe dostane kolem stovky takto vybavených pedagogů. To ovšem nemůže stačit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V ČR mají vysokoškoláci o 66 procent vyšší mzdy, než celá populace

Vysokoškolské vzdělání přináší jeho absolventům řadu výhod. Prakticky ve všech vyspělých zemích nacházejí vysokoškoláci v porovnání s méně vzdělanými lidmi snadněji zaměstnání a jsou méně ohroženi nezaměstnaností. Jejich práce je zpravidla kvalifikovanější i zajímavější a získávají za ni vyšší odměnu. Neplatí to však všude stejně, ani pro každého vysokoškoláka. Z mezinárodního srovnání vyplývají veliké rozdíly v tom, jak se daří vysokoškolákům v různých zemích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Díky které VŠ nejspíše najdete práci

Zajímá vás, jak se daří absolventům různých vysokých škol najít práci? MF DNES vám přináší vůbec první kompletní seznam tohoto druhu, který vypracovali ve Středisku vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK. Najdete ho v tabulce „Jak se uplatňují absolventi VŠ" na protější straně F 6. Vtabulce najdete počty nezaměstnaných absolventů jednotlivých vysokých škol a všech jejich fakult, které jsou sbírány z úřadů práce vždy k 30. dubnu a k 30. září.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolákům nastanou krušné časy

V současnosti je v Česku na trhu práce nedostatek vysokoškoláků. Proto mají v porovnání s jinými zeměmi EU lepší podmínky co do výběru práce či platu. To se však brzy změní. V budoucnu totiž nebude vysokoškolský diplom v kapse nutně znamenat velké zvýhodnění proti konkurentům s nižším vzděláním.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláky čekají těžké časy

Vysokoškolákům je zatím hej. Ať vystudují jakoukoli školu, práci si nakonec vždycky najdou. Ale tohle brzy skončí. Podle nejnovějších údajů tu do pěti let budeme mít hromadu frustrovaných vysokoškoláků, které nikdo nezaměstná. „U nás rychle roste počet studentů vysokých škol. Ale všichni se domnívají, že jejich současné dobré uplatnění na trhu práce bude pokračovat. Tak to ale není,“ varuje ředitel Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Koucký.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoká škola již absolventům nemusí přinést jen dobrou práci

Přestože se v Česku zvyšuje počet studentů vysokých škol i jejich absolventů, v budoucnu vysokoškolský diplom v kapse nebude nutně znamenat velké zvýhodnění na trhu práce proti konkurentům s nižším vzděláním. "Zkušenost z jiných zemí ukazuje, že se to změní a absolventi vysokých škol začnou mít problémy," řekl dnes novinářům ředitel Střediska vzdělávací politiky (SVP) Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Jan Koucký.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pedagog: Nevidomým se na vysokých školách studuje stále lépe_copy

Vysoké školy jsou stále lépe připraveny na přijímání nevidomých studentů. Některé z nich mají specializovaná centra, stále více také studentům s poruchami zraku pomáhají počítače. ČTK to dnes řekl ředitel Gymnázia a Střední odborné školy pro zrakově postižené v Praze Ivan Anton. Jediné gymnázium zaměřené na takto handicapované studenty v Česku si dnes připomnělo 50 let od svého vzniku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Havel převzal čestný doktorát, chce se více věnovat divadlu

Bývalý československý a český prezident Václav Havel dnes v Bratislavě převzal čestný doktorát, který mu udělila Vysoká škola múzických umění u příležitosti 70. narozenin. Podle exprezidenta to znamená, že by se měl více věnovat divadlu než politice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministryně školství Kopicová jmenovala Špirhanzla náměstkem

Ministryně školství Miroslava Kopicová v pátek jmenovala nového náměstka, Petr Špirhanzl bude mít regionální školství. Informuje o tom dnešní Právo. Špirhanzl byl vedením této sekce pověřen už dříve a měl i všechny pravomoci náměstka, nyní byl jmenován. Špirhanzl byl dřív ve skupině regionálního školství vrchním ředitelem sekce pod odvolaným náměstkem Jaroslavem Müllnerem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uplatnění vysokoškoláků na trhu práce

Šance vysokoškoláků na uplatnění na trhu práce je v Česku jedna z největších v Evropě. Zhruba za pět let se to ale změní a vysokoškolský diplom v kapse nikomu nezaručí, že se v praxi automaticky uplatní. Dokazuje to zpráva Střediska vzdělávací politiky Pedagogického fakulty Univerzity Karlovy, říká redaktorka Lucie Husárová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel uznávaný profesor dějin Frank Boldt

Profesor Frank Boldt, jedna z největších osobností žijících v Karlovarském kraji, zemřel ve věku čtyřiašedesáti let. „Žil jsem nejen v Německu, ale i Polsku a Izraeli a vadí mi, že když projíždím po českém pohraničí, v některých vesnicích to stále vypadá, jako by včera skončila válka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O medicínu je velký zájem

V sobotu zahájila akademický rok Lékařská fakulta UK. Imatrikulační slib složilo 300 posluchačů prvního ročníku. O studium této fakulty je velký zájem. Z 1083 přihlášených na obor všeobecné lékařství bylo přijato 147 zájemců, na zubní lékařství z 397 jen 35 studentů. Medicínu zde bude letos studovat v angličtině také 65 mladých lidí ze 17 zemí světa.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Centrum na lékařské fakultě spojuje experty na drogy z více oborů

Centrum adiktologie (vědy o závislostech) na 1. lékařské fakultě v Praze propojuje experty na problematiku drog z řady vědních disciplín. Podle psychologa Matúše Šuchy v něm lékaři spolupracují s psychology, sociology či právníky. Od letošního akademického roku se jeho aktivity přesunuly pod jednu střechu, do zrekonstruované vily v prostorách Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Nové sídlo bylo dnes slavnostně otevřeno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Týden proti rakovině se letos zaměřuje na ženy

Šestý ročník akce Týden proti rakovině, kterou organizuje Liga proti rakovině a jemuž je věnován druhý říjnový týden, se letos soustředí na prevenci karcinomů ženských orgánů. Cílem je podle hlavního organizátora prof. MUDr. Zdeňka Dienstbiera, DrSc., upozornit laickou veřejnost na rizika vzniku a možnosti prevence léčby rakoviny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Erotickou grotesku nahradí hra od Wildea

Jihočeské divadlo uvede dnes kvůli nemoci v souboru místo erotické grotesky Muž sedmi sester komedii Oscara Wildea Není Filip jako Filip. Známá komedie, která rozesmává publikum už víc než století, spoléhá na brilantní slovní hříčky, skvělé paradoxy, důležitý je styl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Student Pět tisíc na měsíc stačí

Téměř osmdesáti tisícům mladých lidí právě začíná nová životní etapa -studium vysoké školy. Pro rodiče většiny z nich to znamená zvýšená vydání. Kolik stojí bydlení, jídlo, doprava a zábava? A kolik se dá přivydělat?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Varování před smrtelnými kmeny tuberkulózy

Světová zdravotnická organizace varuje Evropu před útokem dosud neznámých smrtelných kmenů tuberkulózy. Podle ní je teď situace nejhorší od II. světové války. Nové odnože zachytili lékaři hlavně v Pobaltí a v bývalém Sovětském svazu a Červený kříž už vyzval, aby země starého kontinentu udělaly proti šíření nemoci všechno, co je v jejich silách. Česku zatím podle hlavního hygienika větší nebezpečí nehrozí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Možná už příští rok první očkování proti nádoru

Už příští rok asi bude možné, aby mladé ženy byly očkovány proti karcinomu děložního hrdla (čípku), který je druhým nejčastějším karcinomem žen ve světě. Jen v ČR ročně onemocní zhruba 1100 žen a přibližně 450 na tuto nemoc zemře.

„Již v příštím roce bychom měli mít vakcínu proti nejagresívnějším typům HPV, to je lidského papillomaviru, který se spolupodílí na vzniku karcinomu děložního hrdla u žen,“ vysvětluje prof. Zdeněk Dienstbier, předseda Ligy proti rakovině. Očkování už se zkouší a výsledky jsou nadějné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rakovina prsu stále raketově stoupá

V České republice raketově stoupá rakovina prsu u žen. Dokonce za posledních třicet let narostla o sto dvacet procent, a to je nejvíc ze všech druhů rakovin. Ročně onemocní zhruba 5500 žen a dva tisíce na ni zemře. Česká republika je spolu s Itálií na 16. místě v Evropě a v počtu zemřelých zaujímá spolu s Německem 11. místo. Nejlépe jsou na tom skandinávské země.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šéf ústavu nemusí být špičkovým vědcem

"Sedm až osm hodin denně mi zabere ústav, na vědu zbývají tak čtyři,“ popisuje svůj pracovní den ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR Blanka Říhová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nobelova cena do Turecka

Uznávaný turecký spisovatel Orhan Pamuk rozšířil počet držitelů Nobelovy ceny za literaturu. Překvapení se letos nekonalo. Jeho jméno se mezi možnými kandidáty na Nobelovu cenu objevovalo v posledních letech s železnou pravidelností. Nepochybně i proto, že se ve svém díle zabývá ožahavými problémy dnešního světa, a sice rozpory mezi východem a západem. My teď proto máme na telefonu turkoložku Petru Prahovou z University Karlovy, která právě v současnosti překládá Pamukův román Nový život. Dobrý večer i vám.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ předběhly uchazeče o studium

Kapacita českých vysokých škol roste rychleji než zájem o studium. Vyplývá to z údajů, které každoročně shromažďuje Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Podle informací, které Právu poskytla Hana Hlavínová z ÚIV, se v loňském roce hlásilo ke studiu na VŠ 130 900 uchazečů. Přijato jich bylo celkem 80 000. Ke studiu nakonec skutečně nastoupilo 76 200 uchazečů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Když nadání nestačí

Břečťanem porostlé cihlové budovy jsou symbolem tradičních univerzit na východním pobřeží Spojených států. Osm elitních soukromých vysokých škol, mezi něž patří například Harvard, Princeton a Yale, se proto nazývá „Břečťanová liga“, anglicky Ivy League. Zároveň ale na mnoha místech USA bují rostlina s podobným názvem, takzvaný jedovatý břečťan (poison ivy), způsobující při dotyku velmi nepříjemnou vyrážku. V týdeníku Economist použili nedávno jméno této rostliny jako ironický titulek úvodníku, který popisuje praktiky používané v Břečťanové lize při přijímání nových studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pronásledovaní beloruští studenti mohou studovat za peníze EU

Beloruští studenti, které pronásleduje režim prezidenta Alexandra Lukašenka, se budou moci vzdělavát v zahraničí za peníze Evropské unie. Evropská komise dnes pro tyto studenty vypsala speciálí program a vyčlenila na něj zhruba 4,5 milionu eur.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Brně dnes budou diskutovat rektoři vysokých škol z celé Evropy

Více než sto rektorů evropských vysokých škol bude ode dneška v Brně diskutovat o významu univerzit v rozvoji regionů. Podíl vysokých škol na regionálním rozvoji a inovacích jsou hlavním tématem konference Evropské asociace univerzit (EUA), která v Brně potrvá do soboty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Českým vysokým školám chybí peníze od firem a soukromých zdrojů

České vysoké školy by chtěly získávat na vědu a výzkum více peněz od podniků. Nebyly by tak zcela závislé na dotacích od státu. Podobný problém mají i vysoké školy v dalších zemích, které se staly členy Evropské unie v posledních letech. O otázce autonomie vysokých škol z pohledu ekonomiky dnes diskutovali účastníci konference Evropské asociace univerzit (EUA), která v Brně potrvá do soboty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu CVVM: Nejvyšší úroveň vzdělávání je na gymnáziích a VŠ

Většina občanů si myslí, že nejvyšší úroveň vzdělání v českém školství poskytují gymnázia a vysoké a základní školy. Nejnižší úroveň je podle nich na středních odborných učilištích. Celkově ale u všech typů škol převažuje kladné hodnocení. Zjistil to zářijový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dvě české školy se umístily v Top 500

Univerzita Karlova a Vysoké učení technické v Brně - to jsou dvě vysoké školy, které se dostaly do mezinárodního žebříčku nejlepších pěti set světových univerzit. Vždy na podzim uveřejňuje vzdělávací příloha listu The Times žebříčky nejlepších světových univerzit, na nichž pracují mezinárodní experti zaměření na vzdělávání a kariéru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zveřejněné tabulky nás poškodily

Čísla, která mají vypovídat o počtu nezaměstnaných absolventů vysokých škol, některé rektory pohoršila. Zpracovatelé však tvrdí, že splňují mezinárodní standardy. Tabulky mapující uplatnění absolventů vysokých škol, které prezentoval před dvěma týdny ředitel Střediska vzdělávací politiky při Pedagogické fakultě UK Jan Koucký, vzbudily rozruch.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Absolventi a bez práce? Nesmysl

Nesouhlasíme s výsledky, které zveřejnilo Středisko vzdělávací politiky Univerzity Karlovy, říká vedení zlínské univerzity. Podle průzkumu střediska se absolventi zlínské univerzity potýkají na trhu práce až se sedmiprocentní nezaměstnaností. Pravda je prý ale jiná: práci nenajde jen 4,1 procenta lidí s čerstvým diplomem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Další krajská stipendia pro vysokoškoláky

Již třetím rokem uděluje Ústecký kraj vysokoškolským studentům stipendium ve výši 20 tisíc korun na jeden akademický rok. „Studenti musí splnit několik podmínek, mezi jinými výborný studijní prospěch nebo trvalé bydliště v našem regionu. V současné době je do krajského stipendijního programu zařazeno 161 studentů a do konce roku k nim přibudou další,“ vysvětlil náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pro seniory

Informace o pořádaných kurzech naleznete v informační publikaci Katalog kurzů Univerzity třetího věku, který obdržíte zdarma v Infomačně-poradenském centru UK, Celená 13, Praha 1.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Matematicko-fyzikální fakulta modernizovala své prostory

Matematicko-fyzikální fakulta Karlovy univerzity modernizovala prostory pro výuku informatiky. Dnes ukončila rekonstrukci historické budovy na Malostranském náměstí v Praze. Přestavbou škola získala kvalitní počítačové laboratoře, vzniklo nové oddělení knihovny pro informatickou sekci. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EUA vyzvala vysoké školy k těsnější spolupráci s regiony

Lepší spolupráce s regionálními politiky i firmami a zaměření se na slabé a silné stránky regionu je budoucím úkolem pro evropské vysoké školy, které chtějí obstát v rostoucí konkurenci. Shodli se na tom účastníci konference Evropské asociace univerzit (EUA), která do soboty jedná v Brně. Regiony by se pro univerzity měly stát partnerem, řekl dnes novinářům prezident EUA a rektor Vídeňské univerzity Georg Winckler.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Státní ceny za literaturu a překlad získali Körner a Fröhlich

V Českém muzeu hudby v Praze byly včera vyhlášeny a předány Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo pro rok 2006. První obdržel spisovatel a scenárista Vladimír Körner, druhou překladatel ze skandinávských jazyků a angličtiny František Fröhlich.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bývalý náměstek ministerstva školství je místopředsedou odborů

Místopředsedou školských odborů se stal Václav Pícl, bývalý náměstek na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Pícla odvolala z funkce prvního náměstka ministryně Miroslava Kopicová krátce po svém nástupu do funkce. Informace o jeho zvolení do předsednictva Českomoravského odborového svazu pracovníků školství poskytla ČTK jejich tajemnice Jaroslava Doležalová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bolest u starých lidí bychom měli léčit jinak

Organismus staršího člověka reaguje na určité podněty komplikovaněji, říká profesor MUDr. Richard Rokyta ze 3. lékařské fakulty UK v Praze. LN: V říjnu jste organizoval Den bolesti ve stáří. Má bolest ve vyšším věku nějaká specifika? Organismus staršího člověka je na jednu stranu méně citlivý, a měl by proto bolest vnímat méně. Na druhou stranu i vlastní obranné mechanismy těla jsou sníženy. Nedá se tedy říci, že by starší lidé bolest pociťovali méně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hilský: Kdo byl Shakespeare? Génia nevysvětlíte

Tvrzení „největším dramatikem všech dob bylWilliam Shakespeare“ je takřka axiom - samozřejmá, nesporná pravda, kterou se pokusí zpochybnit a rozbít asi jen málokdo. I když, velmi urputně se o to svého času snažil třeba Lev Tolstoj, onen ješitný a nerudný „starší bratr Pánaboha“ (jak jej nazval historik Paul Johnson). Marně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hus byl mladší rektor než já

„Přišel jsem na to, že bych se v té roli sám sobě docela líbil,“ s úsměvem o své funkci říká rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. * LN Když se v rozhovorech ptám lidí, kteří to takříkajíc někam dotáhli, co jim v jejich kariéře nejvíce pomohlo, často váhají, zda vzdělání, zkušenosti, osobní vlastnosti nebo náhoda a štěstí. Jakou roli podle vás hraje vzdělání?

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Německu se začíná platit školné, výsledky zatím chybějí

V Německu, které se dlouho bránilo zavádění poplatků za studium na vysokých školách, se už v některých spolkových zemích od nového školního roku platit začalo. Kritikové si však stěžují, že za nemalé peníze zatím studenti nedostávají nic navíc. Od letošního podzimu už peníze vybírají univerzity ve velkých a lidnatých západních zemích, jako jsou Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi našli gen vzácné metabolické choroby

Čeští vědci objevili gen způsobující vzácnou poruchu metabolismu. Při mukopolysacharidose třetího typu nemůže organismus správně odbourávat nepotřebné látky. Lékaři znají několik druhů těchto chorob, včetně genů, které je způsobují. Ten, který objevil tým z Ústavu dědičných metabolických poruch na 1. lékařské fakultě UK v Praze, byl ale poslední, jenž v mozaice chyběl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pláštěnku a peníze s sebou

Přestože na každého Dána připadá jeden počítač, je internetové připojení na právnické fakultě kodaňské univerzity výrazně pomalejší než na té v Praze. I když to ale chvíli trvá, jde v Kodani přes net vyřídit skoro všechno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unikátní objev českých biologů

V Dobrém ránu teď pro vás máme dobrou zprávu. Čeští vědci totiž objevili gen, který působí vzácnou poruchu metabolismu. Naším hostem je inženýr Stanislav Kmoch, molekulární biolog 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Vysvětlete, prosím, i nám laikům, co konkrétně jste objevili?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Matfyzákům už chybí jenom varhany

PRAHA Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy dokončila rekonstrukci historické budovy na Malostranském náměstí. Přestavbou získali matfyzáci moderní knihovnu, depozitář pro celou fakultu a laboratoře se 150 počítači.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentský život? Nejen hospoda

Na studenty prvního ročníku vysoké školy čeká jejich již třetí první školní den. Po základní a střední škole přichází bakalářská studia a dle starších kolegů ta pravá studentská léta. Než se však vysokoškolák otrká, čeká ho martyrium vyřizování průkazů a jízdenek, sestavování rozvrhu, shánění učebnic a časem strach ze zkouškového období.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hvězda ze SuperStar chce ordinovat na Bulovce

Fanoušci a zejména fanynky pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar začnou možná brzy dávat před jinými zdravotnickými zařízeními přednost nemocnici na Bulovce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitele je potřeba k dalšímu vzdělávání více motivovat

Fanoušci a zejména fanynky pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar začnou možná brzy dávat před jinými zdravotnickými zařízeními přednost nemocnici na Bulovce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci diskutovali o experimentální biologii rostlin

Čeští a slovenští vědci dnes v Praze diskutovali o přínosu nejvýznamnějšího českého biologa minulého století Bohumila Němce k současným proudům experimentální biologie rostlin. Osobními vzpomínkami na svého profesora obohatili konferenci jeho žáci. Konferenci pořádá katedra fyziologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mora: Stárnutí české populace je problém, dospělí se neumí učit

Česká ekonomika není dostatečně připravena na stárnutí populace a nutnost zaměstnávat starší pracovníky. Lidé, kteří se na trhu práce pohybují, nejsou zvyklí na celoživotní vzdělávání a jsou málo flexibilní. Podle náměstka ministryně školství Marka Mory je to jeden z důvodů, proč se Česko a celá Evropská unie zatím nedokážou vyrovnat s rostoucí globalizací a konkurencí hlavně ze strany Spojených států.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na filozofické fakultě je tlumočnické fitcentrum

Tlumočnické fitcentrum, které zahájilo letos na podzim zkušební provoz na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, vzbudilo velký zájem. Jednota tlumočníků a překladatelů v něm nabízí odborné veřejnosti až do Vánoc možnost procvičit si simultánní tlumočení a připravit se tak lépe na profesionální kariéru nebo si oprášit pozapomenuté dovednosti. Iniciátoři tohoto nápadu nevylučují, že budou pokračovat i v letním semestru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká republika má malou účast na evropském výzkumu

Česká republika má stále nízkou účast v evropských výzkumech, zaostává za srovnatelně velkými zeměmi. Odborníci si myslí, že jednou z hlavních příčin je příležitost získat poměrně velké množství financí z místních zdrojů. Vědecké týmy se tak nemusejí zabývat složitou administrativou Evropské unie a žádají o granty doma.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Český objev

Čeští vědci objevili gen způsobující vzácnou poruchu metabolismu. Mukopolysacharidosa třetího typu patří mezi postižení, při nichž organismus nemůže správně odbourávat nepotřebné látky. Lékaři znají několik druhů těchto chorob, včetně genů, které je způsobují.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 10:26 , © Univerzita Karlova v Praze