Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Česká republika zaostává za EU ve vzdělávání dospělých

Česká republika zaostává za EU ve vzdělávání dospělých

raha 10. listopadu (ČTK) - Česká republika zaostává za průměrem Evropské unie v dalším profesním vzdělávání. Řadí se na 21. místo evropské pětadvacítky. Novináře dnes o nutnosti zvýšit zájem dospělých lidí o prohlubování kvalifikace informovala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová. O problému dnes diskutuje s odborníky na mezinárodní konferenci Středoevropské iniciativy (SEI).

"Představitelé průmyslu vidí mezery v přípravě už u absolventů škol," řekla Kopicová s tím, že i čerství absolventi se potřebují dále vzdělávat. V Česku podle ní přetrvá dojem, že je vzdělaná země, a lidé, kteří se na trhu práce pohybují, mají i z tohoto důvodu nízkou motivaci k dalšímu učení.

Stejný názor má Jaromír Coufalík z Národního vzdělávacího fondu. Česká republika je podle něj orientovaná pouze na počáteční vzdělávání, ale pro další profesní růst nejsou zatím žádné podmínky. Přitom právě tato oblast je důležitá pro rozvoj ekonomiky a konkurenceschopnosti. Podle Coufalíka se Česko stává v nedostatečném důrazu na tento problém výjimkou.

Podle Kopicové je proto nutné zvýšit poptávku, ale také nabídku vzdělávacích programů. Prostředky na ně lze zatím získat například z evropských strukturálních fondů díky opearčním programům, které ministerstvo spravuje. "V současnosti jsme v situaci, kdy můžeme čerpat dost peněz, ale máme jen málo programů, které jimi můžeme financovat," tvrdí ministryně.

V budoucnu plánuje vytvořit samostatný fond. "Zatím nevíme, jestli by do něj peníze odváděly firmy, nebo by byl financován prostřednictvím daňového systému," řekla Kopicová. Podle ministryně mají velké české i zahraniční společnosti zájem se do systému zapojit, s některými chce o problému mluvit v nejbližší době. Myslí si, že aktivnější by měly být i různé zájmové organizace, díky kterým se podařilo problém řešit v jiných zemích, například ve Finsku.

Ministryně chce také zvýšit prestiž technických oborů, které jsou pro konkurenceschopnost důležité. Ve vzdělávání technicky kvalifikovaných pracovníků Českou republiku i celou EU dohánějí asijské země, které z Evropy přetahují investice.

Fórum lidské zdroje bylo v rámci aktivit SEI založeno za účelem pravidelného setkávání odborníků. Konference v Praze je zaměřena na aktuální zkušenosti při financování dalšího profesního vzdělávání v evropských zemích i v zámoří.

SEI je regionální sdružení, které vzniklo v roce 1992 z organizace Hexagonála zahrnující Itálii, tehdejší Jugoslávii, Maďarsko, Rakousko, bývalé Československo a Polsko. Po rozpadu Jugoslávie a Československa se původní sdružení rozšířilo na dnešních 18 členů.

pap hš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze