Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademikové vzpomenou na listopadové události z let 1939 a 1989

Akademikové vzpomenou na listopadové události z let 1939 a 1989

Praha 15. listopadu (ČTK) - Výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 připomene dnešní shromáždění ve Velké aule Karolina. Hovořit na něm bude mimo jiné běloruská studentka Univerzity Karlovy. Univerzita a Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, které akci svolaly, tak chtějí podle tiskového mluvčího UK Václava Hájka zdůraznit, že je obrana svobody a demokracie ve světě stále aktuální a že jednou takovou zemí je Bělorusko.

Mezinárodní den studentstva se slaví z rozhodnutí mezinárodního studentského sněmu z roku 1941 jako připomínka perzekuce českých studentů německými okupanty v roce 1939. Studenti tehdy bránili svobodu a demokracii oklešťovanou nacisty, stejně jako ji bránili jejich kolegové o 50 let později proti komunistickému režimu.

V obdobném postavení jsou dnes studenti v Bělorusku, kde panuje autoritativní režim prezidenta Alexandra Lukašenka. Mnoho Bělorusů uniká před persekucí do zahraničí a někteří studenti využívají nabídky ke studiu na českých vysokých školách.

vh mkv


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze