Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na Gaudeamu je víc zahraničních škol, žáci o ně mají větší zájem

Na Gaudeamu je víc zahraničních škol, žáci o ně mají větší zájem

Brno 31. října (ČTK) - Brněnského veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus si začaly všímat i zahraniční univerzity, letos tvoří pětinu vystavovatelů. Loni jich bylo jen 13 procent, čeští studenti ale mají o zahraniční školy stále větší zájem, a naopak, řekl ČTK ředitel veletrhu Pavel Mikula. Gaudeamus, který potrvá ode dneška do 3. listopadu, využilo letos k prezentaci 128 škol ze 13 zemí.

Letos je vystavovatelů o pětinu víc než loni, veletrhu se účastní vysoké a vyšší odborné školy a další vzdělávací instituce. Přes 20 procent z nich chce nalákat mladé Čechy do ciziny. Podle Mikuly to souvisí se členstvím Česka v Evropské unii. Univerzity z Německa, Rakouska, Švýcarska nebo Británie pokrývají celé spektrum pomaturitního a celoživotní vzdělávání, upřesnil.

Zájem o studium za hranicemi Česka roste třeba na brněnské VUT. Zatímco v minulém školním roce využilo studijních pobytů v rámci programů Erasmus a Sokrates asi 250 studentů, pro nadcházející školní rok jich projevilo zájem zhruba dvakrát tolik. "Ten, kdo studoval v cizím jazyce a vyzná se v cizím prostředí, bude pro firmu rozhodně přínosnější," zdůraznil prorektor VUT Jaroslav Fiala.

Víc studentů chce mít v zahraničí také Mendelova lesnická a zemědělská univerzita. Její rektor Jaroslav Hlušek chce do čtyř let zvýšit podíl svých stážistů v cizině ze dvou na deset procent.

Mezi nejjednodušší způsoby patří programy Sokrates a Erasmus. Studenti díky nim mohou absolvovat na zahraničních školách část výuky a zkoušky jim pak uzná mateřská vysoká škola. Účastníci těchto programů dostávají pravidelná stipendia, a zahraniční pobyt je tak vyjde přibližně stejně, jako kdyby zůstali doma. Díky programu Erasmus loni z Česka vycestovalo 4750 studentů, tedy asi o 13 procent více než v předchozím roce. Mezi zájemci stále vede Německo následované Francií a Británií.

Na veletrhu Gaudeamus se letos představí víc než 200 fakult s 830 obory. Nejvíc příležitostí nabízí středoškolákům pedagogické fakulty, představí se jich sedm. Silně jsou zastoupeny také filosofické a lékařské fakulty. Gaudeamus nabízí studentům letos poprvé podrobný abecední rejstřík studijních oborů, a navíc i bezplatný poradenský servis při vyhledávání žádaného studia.

Lukáš Sapík fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze