Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kopicová: ČR podporuje Evropský technologický institut

Kopicová: ČR podporuje Evropský technologický institut

Brusel 14. listopadu (zpravodaj ČTK) - Připravovaný Evropský technologický institut (EIT) by mohl nabídnout evropským vědcům projekty, na kterých by mohli pracovat, a zabránit tak jejich odlivu do zámoří. Po dnešním jednání ministrů školství EU v Bruselu to ČTK řekla česká ministryně Miroslava Kopicová.

Ministerstvo školství podle ní minulý týden jmenovalo tři zástupce do pracovní skupiny, která bude připravovat konkrétní podobu EIT. Velmi to podporuji, je to pokus, jak se sjednotit na jednom velkém a významném středisku špičkového výzkumu, prohlásila Kopicová.

Projektem ETI chce unie dohnat zaostávání za USA a dalšími státy ve vědě a výzkumu. Měl by začít fungovat v roce 2008 s asi 60 stálými zaměstnanci. Vlastní výzkum by ale vykonávaly skupiny - "znalostní a inovační společenstva" - utvořené ad hoc ze zástupců vysokých škol, výzkumných institucí a soukromých firem kvůli řešení problémů zadaných vedením institutu.

Celý projekt má ale řadu odpůrců, podle nichž je institut nadbytečný. Český prezident Václav Klaus jej označil na neformálním summitu EU v říjnu v Lahti za virtuální a irelevantní. Před tím ho přirovnal ke snahám "poručit větru, dešti".

Musíme jít tímto směrem, pokud nechceme, aby nám mladí vědci utíkali, řekla dnes Kopicová. Podle ní by institut mohl být jedením prostředků, jak poskytnout evropským vědcům zajímavé projekty, na kterých by mohli pracovat.

Do mezinárodní pracovní skupiny, která bude připravovat přesnou podobu EIT, byli nominováni profesor Jan Slovák z Masarykovy univerzity v Brně, Miroslav Janeček, který se zabývá inovačním výzkumem, a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm.

Stanislav Mundil hej


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze