Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademikové si připomněli výročí 17. listopadu 1939 a 1989

Akademikové si připomněli výročí 17. listopadu 1939 a 1989

Praha 15. listopadu (ČTK) - Výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 si dnes připomněli účastníci shromáždění ve Velké aule Karolina. O likvidaci českého vysokého školství a útlaku české vědy německými nacisty hovořili ve svých projevech rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a předseda Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových Václav Pavlíček.

Na shromáždění v historických zdech Karolina vystoupila také běloruská studentka Alena Ivanovová. Hovořila o své zemi, ve které svobodymilovní lidé stále marně bojují za demokratické hodnoty. Autoritativní vláda prezidenta Alexandra Lukašenka se podle ní snaží vychovávat ne samostatně uvažující osobnosti, ale individua vděčná státu za kariéru a loajální k režimu.

Změna nynější situace v Bělorusku, je závislá na každém občanovi, na tom, zda dostane odvahu zvítězit nad svým strachem. Pasivní postoj obyvatel je vždycky méně komplikovaný a jednoduší než svoboda, uvedla studentka.

Shromáždění se kromě akademiků a studentů účastnil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, ministryně školství Miroslava Kopicová a členové pražské diplomatické komunity. Nechyběli ani přímí účastníci studentských nepokojů z roku 1939.

Mezinárodní den studentstva se slaví z rozhodnutí mezinárodního studentského sněmu z roku 1941 jako připomínka uzavření českých vysokých škol a perzekuce českých studentů německými okupanty v roce 1939. Studenti tehdy bránili svobodu a demokracii oklešťovanou nacisty, stejně jako ji bránili jejich kolegové o 50 let později proti komunistickému režimu.

V obdobném postavení jsou dnes studenti v Bělorusku. Mnoho Bělorusů uniká před persekucí do zahraničí a někteří studenti využívají nabídky ke studiu na českých vysokých školách a v dalších zemích svobodného světa. Na Univerzitě Karlově studuje běloruských studentů kolem padesátky uvedl její mluvčí Václav Hájek.

Václav Hrníčko mal


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze