Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Západočeská univerzita udělila čestný doktorát rakouskému vědci

Západočeská univerzita udělila čestný doktorát rakouskému vědci

Plzeň 15. listopadu (ČTK) - Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni dnes udělila čestný doktorát Hansi Michaelovi Muhrovi, dvaašedesátiletému profesorovi elektrotechniky z Technické univerzity ve Štýrském Hradci. Vědec z druhé největší rakouské vysoké školy ho získal za celoživotní vědeckou a pedagogickou spolupráci s plzeňskou vysokou školu. Vedoucího Institutu vysokého napětí dnes dekorovala vědecká rada univerzity.

"S naší elektrotechnickou fakultou spolupracuje rakouský profesor od roku 1996," řekla ČTK mluvčí ZČU Helena Hejdová. Muhr, který zkoumá zejména izolační materiály používané při výrobě a přenosu vysokého napětí, publikoval 69 výzkumných zpráv, byl vedoucím osmi výzkumných projektů a je autorem šesti experimentálních metod. Vyvinul 15 nových měřicích přístrojů. Jeho výzkumy jsou akceptovány řadou mezinárodních norem a má jeden patent platný v celé EU. Ve Štýrském Hradci navíc založil unikátní laboratoř, kam jezdí také naši doktorandi, uvedl rektor ZČU Josef Průša.

"Byl to pro mě báječný šok, když jsem se o svém honorování dozvěděl," uvedl vědec, který už více než pět let spolupracuje se ZČU také v rámci evropského výměnného programu studentů Erasmus.

Plzeňská univerzita uděluje čestné doktoráty každoročně od roku 1994. Loni ho získal ekonom Jan Švejnar a kanadský strojní konstruktér Wolfgang Ernst Eder. V roce 2003 je obdrželi předseda představenstva koncernu Siemens AG Heinrich von Pierer a významný český matematik Jaroslav Kurzweil. V minulých letech ocenila univerzita amerického vědce českého původu Georga Klira z newyorské státní univerzity nebo významného německého právníka a profesora univerzity v Pasově Wolfganga Hromadku.

"Čestné doktoráty symbolizují šíři naší univerzity," řekl profesor elektrotechniky a bývalý rektor ZČU Zdeněk Vostracký.

Slavnostní zasedání vědecké rady udělilo osmi nejlepším vysokoškolským studentům a doktorandům ZČU Stipendium Plzeňského kraje. "Je určeno těm, kteří během svého studia přispěli k novým poznatkům ve svých oborech a reprezentují univerzitu i kraj doma i v zahraničí," uvedl hejtman Petr Zimmermann. Studenti jsou navrhováni všemi osmi fakultami v Plzni. Od kraje dostanou 20.000 korun na jeden rok.

Václav Prokš snm


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze