Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy vítají návrh na navýšení jejich rozpočtu

Vysoké školy vítají návrh na navýšení jejich rozpočtu

Praha 16. listopadu (ČTK) - Vysoké školy vítají návrh školského výboru sněmovny navýšit jejich rozpočet pro příští rok o 615 milionů korun. Finance by měly pokrýt náklady na nárůst počtu studentů, sociální stipendia a na spolufinancování projektů v rámci programů Evropské unie. Školy potřebují další finance, aby se podařilo udržet výdaje na jednoho studenta na úrovni letošního roku, řekl ČTK předseda Rady vysokých škol Vladimír Haasz.

"Vláda slíbila v minulém roce vysokým školám nárůst rozpočtu, proto zvýšily svoji kapacitu asi o 19.000 posluchačů," tvrdí Haasz. Podle místopředsedkyně školského výboru Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) by mělo na nové studenty z navrhované částky jít 195 milionů korun, 220 milionů má být na sociální stipendia, na spolufinancování projektů mají vysoké školy získat 200 milionů.

Rozpočet vysokých škol na letošní rok se pohybuje kolem 19 miliard korun. Vláda jim v srpnu přislíbila o půl miliardy navíc, rektoři škol ale byli takto nízkým nárůstem znepokojeni a žádali novou vládu o další peníze. Kabinet jim v návrhu rozpočtu na příští rok v září přidal miliardu korun navíc. Dalších 615 milionů korun je ale podle zástupců škol potřeba.

"Tento nárůst je nutný, na rozvoj by školy potřebovaly další peníze," tvrdí Haasz. Sněm rady vyzval rozpočtový výbor sněmovny, aby tento návrh podpořil. O rozpočtu jako celku i o přesunech mezi jednotlivými kapitolami rozhodne dolní komora v prosinci. Za posledních deset let počet vysokoškolských studentů výrazně vzrostl, a to o 86 procent, letos je v nich asi 314.000 posluchačů.

pap mkv


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze