Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studentům Univerzity třetího věku židle nestačily

Studentům Univerzity třetího věku židle nestačily

V Mariánských Lázních probíhá už sedmý ročník studia * Čerství důchodci i pamětníci si vychutnávají přednášky o genetice

Venku padaly teplotní rekordy a listopadové počasí spíš vybízelo k procházce v lázeňských parcích. Sedmdesáti studentům Univerzity třetího věku v Mariánských Lázních však v učebně nestačily židle.

Zaplnili ji do posledního místa. Nechyběla ani nejstarší z nich, 96letá Helena Neškrabalová.

Přednášek, které studenti Univerzity třetího věku v letošním studijním roce v Mariánkách absolvují, je celkem deset. „Toto je třetí přednáška už sedmého ročníku. A vidíte, stoprocentní účast,“ řekl Právu ředitel mariánskolázeňského Ústavu lázeňské medicíny 1. lékařské fakulty UK v Praze Petr Hála.

„Letos jsme přednášky opět zaměřili na populární téma biologie člověka a na péči o zdraví. Přednášející jsou z řad asistentů, docentů a profesorů. Posluchači neplatí žádný poplatek a přednášející se vzdali nároků na honorář. Je to vstřícné gesto našeho ústavu mariánskolázeňským občanům,“ vysvětil Právu Hála.

Třetí přednáška měla na pořadu genetiku. Věra Bytelová, mariánskolázeňská odborná asistentka z Ústavu jazykové odborné přípravy UK, posluchače plně zaujala.

Omezili jen latinu

„Dávám je za vzor studentům denního studia. Omezili jsme jenom trochu latinu, nic víc. Tady kdyby špendlík upadl, tak ho uslyšíte,“ poznamenala s úsměvem Věra Bytelová.

Nejstarší z nich, Helena Neškrabalová, se jednou po úrazu v nemocnici dožadovala: „Nedávejte mi tam tolik sádry, já musím na přednášku...“ Nakonec si vzala taxíka. Dříve byla Univerzita třetího věku v Mariánských Lázních převážně záležitostí žen. V učebně však už přibylo mužů a dokonce i manželských párů.

„Srozumitelnou formou se dozvídáme nejnovější vědecké informace. Obohatí nás to. Mezi námi jsou čerství důchodci i pamětníci. Pro nás starší je to úžasná věc, jsme nadšeni. Přednášky mají velký ohlas. Já už se zúčastním sedmým rokem,“ svěřila se posluchačka Edeltraud Prouzsková.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze