Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Listopad 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia

Téměř tři čtvrtiny Britů se podle nového průzkumu veřejného mínění domnívají, že pronikavě zvýšené školné na anglických a velšských univerzitách, které je zaváděno od letošního roku, odradí lidi od studia. Britský Národní studentský svaz (NUJ), který kvůli zvýšenému školnému uspořádal o víkendu v Londýně demonstraci, poukázal na to, že letos podalo přihlášku o 15.000 lidí méně než loni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti se dostanou na praktickou stáž v zahraničí snadněji

Každoročně stoupá počet studentů, kteří prostřednictvím programu Erasmus studují v zahraničí. V příštím roce by ale měly nastat ve vzdělávacím programu Evropské unie Socrates, pod který Erasmus spadá, výrazné změny. Studenti budou moci v evropských zemích absolvovat jednodušeji odbornou stáž, přednášet na univerzitách v Česku zase začnou odborníci z firem. ČTK o změnách informovala Andrea Klapuchová z Národní agentury Socrates.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odborník: Vysoké školy dnes často maturanty vidí jako zákazníky

Vysoké školy zapojily do získávání nových studentů marketing. Čím dál častěji je vidí jako zákazníky a přizpůsobují jim své prezentace, řekl dnes ČTK na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus jeho ředitel Pavel Mikula. Potvrzují to i oslovené školy. Středoškolákům se snaží víc ukazovat praktické výsledky práce a častěji do prezentace zapojují i své studenty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Gaudeamu je víc zahraničních škol, žáci o ně mají větší zájem

Brněnského veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus si začaly všímat i zahraniční univerzity, letos tvoří pětinu vystavovatelů. Loni jich bylo jen 13 procent, čeští studenti ale mají o zahraniční školy stále větší zájem, a naopak, řekl ČTK ředitel veletrhu Pavel Mikula. Gaudeamus, který potrvá ode dneška do 3. listopadu, využilo letos k prezentaci 128 škol ze 13 zemí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Etika: Lékař nemůže být deviant

Praha - Pokud se student medicíny odvolává na psychickou poruchu, vyvstává otázka, zda by měl v budoucnu vykonávat lékařské povolání, soudí Petr Příhoda, vedoucí ústavu lékařské etiky 2. lékařské fakulty Karlovy univerzity v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové testy místo přijímacích zkoušek

Zhruba každý pátý zájemce o studium na vysoké škole už nebude příští rok dělat tradiční přijímací zkoušky. Devět fakult se rozhodlo úplně změnit přijímací systém. Na studenty tak čeká jen národní srovnávací test.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi objevili novou vadu metabolismu

Jednu z nemocí, které mají původ v poruše metabolismu, popsali čeští vědci. Jmenuje se mukopolysacharidosa třetího typu. Patří mezi postižení, při nichž organismus nemůže správně odbourávat nepotřebné látky. Lékaři znají několik druhů těchto chorob, včetně genů, které je způsobují. Ten objevený týmem z Ústavu dědičných metabolických poruch na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze byl ale poslední, který v této mozaice chyběl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK má nový mediální koncern

Po dvou letech úspěchů časopisu Sociál, který vychází na Fakultě sociálních věd UK, se časopisecké nadšení šíří i na další fakulty. Nový magazín chystají na pražské „fildě“ a taky na Fakultě humanitních studií, kde začíná vycházet časopis Humr. Všechna tři periodika budou vycházet pod hlavičkou nového sdružení UK media.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitelé si polepšili

Zatímco drtivá většina žen v kraji pobírá daleko nižší mzdy než jejich mužští kolegové, jedna skupina zaměstnankyň má přece jen šanci je v brzké době dohnat. Jsou to učitelky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šest desítek nových vysokoškolských profesorů převzalo v pražském Karolinu jmenovací dekrety

Šest desítek nových vysokoškolských profesorů převzalo dnes v pražském Karolinu jmenovací dekrety z rukou prezidenta Václava Klause. Nové profesory jmenuje prezident na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. "Určitě jste si vědomi toho, že tento titul je maximum, kterého můžete v akademickém světě dosáhnout," řekl během slavnostního ceremoniálu Klaus.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství je připravené na čerpání prostředků z EU

Ministerstva školství a práce a sociálních věcí si vyjasnila kompetence při čerpání peněz na vzdělávací projekty financované z Evropského sociálního fondu. Zabrání se tak dvojitému financování projektů týkajících se vzdělávání dospělých. Programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace jsou připraveny ke schválení a kabinet o nich bude jednat zřejmě 15. listopadu, informoval novináře na dnešní tiskové konferenci náměstek ministryně školství pro evropskou integraci a mezinárodní vztahy Marek Mora.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brána jazyků se musí otevírat spolehlivě

Pro dobrý výkon soudního tlumočníka je vedle jazyka nezbytná i důkladná znalost základů práva. Sílící přísun zahraničních investic do České republiky a s ním spojený i pohyb dokumentů a lidí s sebou nesou nutnost kvalitního tlumočení do češtiny i do cizích jazyků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kletby faraonů se nebojí

Představte si, že stojíte po kotníky zabořeni v chladivém písku, za pyramidou vychází slunce a za vámi začíná Sahara. Tak tenhle obraz zažil český egyptolog PhDr. Ladislav Bareš (54) už nesčetněkrát. "Poprvé jsem byl v Egyptě před dvaatřiceti lety v roce 1974. Za tu dobu jsem tam byl zhruba dvacetkrát, takže dohromady by to vydalo na několik let", říká s úsměvem zástupce ředitele Českého egyptologického ústavu, který kromě výzkumů přednáší na FF Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vážení čtenáři!

Každé dva roky přicházíme za vámi s naším Oskarem za lidskost a statečnost. Mnozí z vás už tuto mimořádnou akci znají a dokonce se do ní i zapojili. Je to neuvěřitelné, ale tento ročník je již jubilejním -pátým pokračováním.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lázně mohou zaplatit Norové

Řada památek v kraji má naději, že se dočká opravy. Jejich majitelé žádají o příspěvek z Finančního mechanismu EHP/Norska, označovaný častěji jako „norské fondy“. Šanci na opravu mají například vysílač a horský hotel na Ještědu, liberecké novorenesanční lázně nebo vyhořelý zámek v Zahrádkách u České Lípy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Doktorský titul lze získat zároveň na české i zahraniční škole

Studenti doktorského studia mohou získat dvojitý diplom, pokud absolvují část studia na domácí a zbytek na zahraniční vysoké škole. Disertační práci, kterou připraví pod vedením pedagoga z každé univerzity, obhajují před komisí, do které usednou zástupci obou škol. Na konci programu získají diplom s dvojí platností.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští geografové pomáhají vládám v Kyrgyzstánu a Peru

Čeští geografové pomáhají vládám v Kyrgyzstánu či Peru. Zkoumají tam například vliv globálního oteplování na hráze ledovcových jezer. Některým z nich totiž hrozí protržení. Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze dnes seznámili se svými výzkumy novináře. Zeměpisci si v těchto dnech připomínají 150. výročí zahájení výuky geografie na nejstarší české univerzitě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká republika zaostává za EU ve vzdělávání dospělých

Česká republika zaostává za průměrem Evropské unie v dalším profesním vzdělávání. Řadí se na 21. místo evropské pětadvacítky. Novináře dnes o nutnosti zvýšit zájem dospělých lidí o prohlubování kvalifikace informovala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová. O problému dnes diskutuje s odborníky na mezinárodní konferenci Středoevropské iniciativy (SEI).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rakovina prsu v České republice

Po půl druhém roce se právě dnes vrátila na pódium Kylie Minoque. Před osmnácti měsíci přerušila zpěvačka světové turné. Diagnóza zněla rakovina prsu. V případě australské popové krásky přišla léčba včas a zabrala. V Česku jsou nádory prsou nejčastější zhoubnou nemocí u žen. Ročně jich onemocní až pět a půl tisíce. A třicet procent nepřežije.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rostliny na dobrý spánek

Chodíte večer brzy spát a ráno brzy vstáváte, anebo naopak jdete do postele pozdě a po ránu vás nikdo nemůže probudit? Pokud jste ten první případ, tak patříte mezi skřivany. Druhá skupina jsou sovy, ty mívají častěji potíže s pracovní disciplínou, protože nevyspalý člověk nemá moc chuti do práce. Sáhnout ale po pilulce, to je to poslední řešení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Deska studentům

Na budově Přírodovědecké fakulty UK na Albertově bude zítra odhalena pamětní deska připomínající začátek „sametové revoluce“ 17. listopadu v roce 1989. Místo bylo vybráno jako připomínka skutečnosti, že se v prostorách před fakultou odehrála významná demonstrace. Návrh zpracoval na zakázku městské části Praha 2 akademický sochař Peter Oriešek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Umělci pomáhají handicapovaným

Dvaadvacetiletý Štěpán studuje třetím rokem vysokou školu veřejné správy a mezinárodních vztahů. Rád hraje florbal, jezdí autem, bydlí ve svém bytě a baví ho internet. A je na vozíčku. Díky loňskému výtěžku z aukce obrazů, kterou pořádá již osmým rokem nadace Konto Bariéry, má Štěpán až do konce svého studia jistotu, že bude dostávat příspěvek na dopravu, bydlení a internet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademikové vzpomenou na listopadové události z let 1939 a 1989

Výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 připomene dnešní shromáždění ve Velké aule Karolina. Hovořit na něm bude mimo jiné běloruská studentka Univerzity Karlovy. Univerzita a Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, které akci svolaly, tak chtějí podle tiskového mluvčího UK Václava Hájka zdůraznit, že je obrana svobody a demokracie ve světě stále aktuální a že jednou takovou zemí je Bělorusko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kopicová: ČR podporuje Evropský technologický institut

Připravovaný Evropský technologický institut (EIT) by mohl nabídnout evropským vědcům projekty, na kterých by mohli pracovat, a zabránit tak jejich odlivu do zámoří. Po dnešním jednání ministrů školství EU v Bruselu to ČTK řekla česká ministryně Miroslava Kopicová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žebříčku vévodí Harvard

V nejnovějším žebříčku pěti set nejlepších světových univerzit vydaném v říjnu 2006 figuruje česká Univerzita Karlova na 248. místě. Naši alma mater předběhly akademické stánky všech západoevropských zemí, i univerzity australské, novozélandské, malajské a indické. Nejžádanější školou na světě je stejně jako v loňském roce americká Harvard University. Těsně ji následují dvě nejprestižnější britské: Cambridge a Oxford. Na prvních 13 místech se střídají pouze ústavy z USA a Velké Británie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademikové si připomněli výročí 17. listopadu 1939 a 1989

Výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 si dnes připomněli účastníci shromáždění ve Velké aule Karolina. O likvidaci českého vysokého školství a útlaku české vědy německými nacisty hovořili ve svých projevech rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a předseda Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových Václav Pavlíček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Běloruští studenti se učí, jak změnit režim bez českých chyb

Skupina běloruských studentů se v Praze učí, jak vybudovat fungující demokratický stát a vyhnout se při tom chybám, kterých se dopustila Česká republika. Školí je čeští soudci, poslanci, podnikatelé i novináři. Čtrnáctidenní stáž připravilo občanské sdružení Europlatform. Projekt patří mezi dvacítku vzdělávacích projektů na podporu běloruské opozice, které financuje česká vláda.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Západočeská univerzita udělila čestný doktorát rakouskému vědci

Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni dnes udělila čestný doktorát Hansi Michaelovi Muhrovi, dvaašedesátiletému profesorovi elektrotechniky z Technické univerzity ve Štýrském Hradci. Vědec z druhé největší rakouské vysoké školy ho získal za celoživotní vědeckou a pedagogickou spolupráci s plzeňskou vysokou školu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity si připomněly 60 let od vzniku pedagogických fakult

Představitelé českých a slovenských univerzit dnes v pražském Karolinu oslavili 60. výročí založení pedagogických fakult v Československu. V roce 1946 vznikly první vysoké školy pro učitele v Praze, Brně, Olomouci a Bratislavě, do roku 1989 se však nemohly plně rozvíjet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hejtman předal stipendia studentům

Osmi studentům Západočeské univerzity a plzeňské pobočky Univerzity Karlovy včera předal krajský hejtman Petr Zimmermann (ODS) Stipendium Plzeňského kraje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nestoři a zakladatelé české vědy dostali medaile Josefa Hlávky

Pět nestorů a zakladatelů české vědy a umění dostalo dnes v Lužanech na Plzeňsku Medaili Josefa Hlávky za celoživotní činnost. Nejstarší česká nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových zároveň už tradičně udělila cenu Josefa Hlávky spojenou s 20.000 korunami devětatřiceti nejlepším studentům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým talentovaným vědeckým pracovníkům Akademie věd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy vítají návrh na navýšení jejich rozpočtu

Vysoké školy vítají návrh školského výboru sněmovny navýšit jejich rozpočet pro příští rok o 615 milionů korun. Finance by měly pokrýt náklady na nárůst počtu studentů, sociální stipendia a na spolufinancování projektů v rámci programů Evropské unie. Školy potřebují další finance, aby se podařilo udržet výdaje na jednoho studenta na úrovni letošního roku, řekl ČTK předseda Rady vysokých škol Vladimír Haasz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Harvard: Musíte být výjimeční a zaujmout

Jak se studuje na nejprestižnější světové univerzitě? Jak se tam dá dostat a kolik to stojí? Nejlepší informace získáte od lidí, kteří školu úspěšně absolvovali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentům Univerzity třetího věku židle nestačily

Venku padaly teplotní rekordy a listopadové počasí spíš vybízelo k procházce v lázeňských parcích. Sedmdesáti studentům Univerzity třetího věku v Mariánských Lázních však v učebně nestačily židle.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Slušný stát nesmí popravit ani Saddáma...

Trest smrti se vrací nejen u nás. Buď když stojí před soudem mimořádný vrah, jako třeba teď Saddám Husajn, anebo když nějaký politik podlehne „hlasu lidu“. Ten si jej - zdá se - přeje a v referendu by to asi vyhrál. Má pro to své důvody: zdravý rozum říká, že by se ti nejhorší zločinci měli nějak odstranit, protože se jich bojíme a nechceme s nimi žít. Ostatně jsou na světě stále země, které zločince popravují.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministryně Kopicová předala ceny za výzkum v roce 2006

Cenu ministryně za výzkum získal i prof. MUDr. Jan Starý, DrSc., přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příští rok čeká školy revoluce

Sedmnáct let pro sametové revoluci prošlo české školství významnými změnami. Skutečná proměna však začne teprve od příštího školního roku, kdy si učitelé budou osnovy tvořit sami.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci vynalezli samodezinfekční obvazy

Čeští vědci z pražské Univerzity Karlovy a liberecké Technické univerzity se mohou pyšnit unikátním objevem, který může revolučním způsobem pomoci při léčbě zraněných pacientů. Vylepšením velmi tenkých syntetických vláken, takzvaných nanovláken, vyvinuli náplasti a obvazy, které mají samodezinfekční vlastnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vyskoškoláků bude v budoucnu přebytek, myslí si odborník

Za deset let bude kapacita vysokých škol pravděpodobně převyšovat poptávku a vysokoškolské vzdělání tak ztratí exkluzivitu, myslí si předseda Unie školských asociací - CZESHA Jaroslav Ponec. Počet míst pro absolventy vysokých škol podle něj ale nevzroste, vysokoškoláci se budou muset často spokojit se středoškolskou nebo dělnickou profesí, ale chybět jim bude odborné střední vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK počtvrté otevře dveře

Již počtvrté bude zájemce o studium vábit Univerzita Karlova zvláštním Informačním dnem. Aby stihli dojet i mimopražští, naplánovali akademici předváděčku na tuto sobotu 25. listopadu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Otázka pro

Každý rok odměňuje Nadace profesora Vencovského nadané studenty ze sociálně slabých rodin, kteří studují na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Jak dopadlo odměňování letos.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nově jmenovaní VŠ profesoři

Třiašedesát nových vysokoškolských profesorů jmenoval tento měsíc prezident republiky. Přinášíme jejich seznam.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rodiče i středoškoláci se zajímali o studia na Karlově univerzitě

Potenciální studenti i jejich rodiče dnes přicházeli na pražský Albertov, aby se v několika tamních ústavech dozvěděli více o studiu na Karlově univerzitě. Návštěvníky nejvíce zajímalo, které obory se otevírají v příštím akademickém roce, jaké jsou podmínky přijímacího řízení, jak je možné se připravit k přijímacím zkouškám, jak lze studovat v zahraničí i jak se mohou vzdělávat senioři. "Přišlo přibližně 3000 zájemců o studium," sdělil ČTK tiskový mluvčí univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studium na Karlově univerzitě láká

Na 3000 zájemců o studium přišlo v sobotu na pražský Albertov, kde byly přístupné objekty Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty. Své stánky tam mělo všech 17 fakult Karlovy univerzity. V posledních letech je největší zájem o právnickou fakultu, lékařské fakulty, následuje fakulta filozofická a fakulta sociálních věd. Letos si na univerzitu podalo přihlášku 54 tisíc 492 uchazečů, škola jich přijala ke studiu 17 tisíc 343.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zachránila vajíčko před sebevraždou

Sebevražda je ve světě buněk běžná záležitost. Bez jejich dobrovolného odumírání by člověk například neměl žádné prsty. Palce, ukazováčky a další „výběžky“ na dlaních a chodidlech totiž vznikají z ploutviček, kterými embryo uchycené v děloze mává kolem sebe. Jednoho dne začnou v ploutvičkách odumírat buňky ve svislých proužcích a postupně se tak osamostatní všechny prsty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Užívati dětí ku práci se zakazuje

Naproti tomu v USA zavedl jako první povinnou školní docházku stát Massachusetts až v roce 1852 a ještě v roce 1911 vychází částečně autobiografická povídka Jacka Londona Odpadlík. V té matka odrazuje svého dvanáctiletého syna od touhy po vzdělání a prosí ho, aby neodcházel z práce. Ještě v roce 1916 prohlásil Nejvyšší soud za protiústavní návrh prezidenta Woodrowa Wilsona, aby byl zakázán vnitřní obchod se zbožím, na jehož výrobě se podílely děti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novinky v onkologii: léčba „šitá na míru“

Nových případů nádorových onemocnění přibývá. Rychle se ale vyvíjejí i léky, které nemocným mohou zachránit život. Po pacientech se přitom chce jediné: dodržovat prevenci. Zeptáte-li se onkologů na to, co považují za největší novinku poslední doby v léčbě nádorových onemocnění, většina z nich na prvním místě zmíní tzv. cílenou biologickou léčbu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Oskar

Každé dva roky přicházíme za vámi s naším Oskarem za lidskost a statečnost. Mnozí z vás už tuto mimořádnou akci znají a dokonce se do ní i zapojili. Je to neuvěřitelné, ale tento ročník je již jubilejním -pátým pokračováním.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdybych teď hodila, upadne mi noha

Když mluví prudce rozhazuje rukama, gestikuluje. O svém životě vypráví plynou češtinou. A málokdy vás pustí ke slovu. Diskařka Olga Fikotová - Connollyová, olympijská šampionka z Melbourne 1956. Do Česka přijela po 45 letech, poprvé se dostala do Evropy přímou linkou. „Naposledy jsem sem letěla v roce 1972, na olympiádu v Mnichově. Tenkrát jsme ještě museli natankovat v Dublinu. Dávali jsme si tam irské kafe.“



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 12:51 , © Univerzita Karlova v Praze