Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Metasekvoj je unikátem nejenom v našich sbírkách

Metasekvoj je unikátem nejenom v našich sbírkách

Pokud chcete vidět skutečnou ozdobu botanické zahrady v Praze Na Slupi, ptejte se na Metasequoia glyptostroboides. Tak se latinsky nazývá jeden ze tří známých pěstovaných opadavých jehličnanů metasekvoje čínské. Je to také jedna z mála žijících fosílií. ,,Metasekvoj je unikát nejen v naší zahradě, ale i v evropském kontextu,“ říká Václav Větvička, ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Strom byl považován za vymřelý ve třetihorách. Ve čtyřicátých letech minulého století čínští botanici objevili neznámý porost stromů ve střední Číně. Bylo zjištěno, že nevymřela před sedmdesáti milióny lety, jak se uvažovalo, a že přežila do současné doby.

,,V roce 1949 americké Arnoldovo arboretum uspořádalo expedici do střední Číny, nasbíralo velkou kolekci semen a tu převezli do západního světa, kde je rozdali nejvýznamnějším botanickým zahradám, mezi nimi byla i Botanická zahrada Univerzity Karlovy,“ říká Větvička a dodává: ,,Tak se svět mění. Dnešní wolemie -nedávno objevená žijící fosilie v Austrálii - se prodává za nehorázné ceny dva tisíce tři sta eur.“

Semeno vzešlo a dnes šedesátiletý exemplář metasekvoje o výšce dvaceti pěti metrů roste v horní části zahrady. Z něj je již vypěstována nová generace stromků. ,,Dva vrstevníci ze série, která byla první v Evropě, rostou dnes v průhonickém parku,“ říká Větvička a dodává: ,,Později se expedice opakovaly a dnes patří metasekvoje k inventáři známějších a lepších parků. Velmi pomohlo, že se tento impozantní strom velice snadno množí. Na podzim před opadáním jehličí mění barvu na bronzově zlatou.“ ,,Může být pěstována i amatérsky, protože nevyžaduje žádnou zvláštní péči a výborně snáší zdejší klima, je ovšem potřeba mít dostatek místa. Roste doslova jako dříví v lese,“ uzavírá ředitel Větvička.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze