Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Čeští geografové ve světě

Čeští geografové ve světě

Navigační systém Galileo. Problémy stárnoucí populace. Ochrana před přírodními katastrofami. To jsou témata, která v současnosti řeší odborníci geografické sekce Přírodovědecké fakulty UK. Moderní tvář současné špičkové české geografie představili nedávno na Mezinárodní geografické konferenci 150 let geografie na Univerzitě Karlově.

Geografické týmy působí po celém světě. V Kyrgyzstánu například tým objevitele pramenů Amazonky Bohumíra Janského z katedry fyzické geografie a geoekologie zkoumá 15 mimořádně nebezpečných jezer, jejichž protržení může způsobit ztráty na životech a značné ekonomické škody. Za nejohroženější považují jezero Petrova, jehož hloubka se za poslední desetiletí v důsledku tání ledovce zvětšila z 22 na 70 metrů.

Pokud se hráz jezera, kterou rovněž z velké části tvoří zmrzlá voda, protrhne, hrozí podle nich i vyplavení úložiště toxických odpadů v areálu zlatého dolu soukromé kanadské firmy Kumtor. „Náš kyrgyzský projekt skončí tím, že tam bude varovný systém v celém údolí,“ uvedl pro ČTK Janský. Čeští geografové by se měli v dohlednu zabývat i regionálním rozvojem odlehlých oblastí v pohoří And, kde člověk žije neustále v ohrožení přírodními katastrofami.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze