Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zákon o VŠ prošel, na připomínky 2 dny

Zákon o VŠ prošel, na připomínky 2 dny

Praha - V tichosti a ve zrychleném jednání dnes sněmovna schválila novelu vysokoškolského zákona. Vysoké školy, do jejichž hospodaření zasáhne, se o ní dozvěděly minulý týden. Na připomínky měly dva pracovní dny. Kvůli novele se příští týden setká konference rektorů. "Nelíbí se nám jednak způsob projednání, jednak některé její pasáže," řekl Aktuálně.cz šéf rektorů Petr Sáha.

Novelu prosadilo ministerstvo školství pomocí poslance Zbyňka Novotného (ODS) minulý čtvrtek. Ten ji podal jako pozměňovací k nesouvisející novele školského zákona, která byla ve druhém čtení.

Kvůli dalšímu poslaneckému "přílepku" - návrhu prodloužit platnost dálničních známek do ledna 2007 - pak byla novela projednána ve zkráceném řízení.

Zákon během týdne

Vysoké školy ji tak viděly poprvé minulý čtvrtek večer. V pondělí měly podat připomínky. V pátek byl zákon schválen. "Nepovažujeme za rozumné, aby se zákony schvalovaly takto narychlo. Takové důležité věci se musí projednávat jinak," řekl Aktuálně.cz rektor zlínské univerzity Sáha.

Velkou část novely přitom rektoři vítají. Usnadní jim totiž hospodaření. Zůstatky z letošního roku budou moci převést do dalšího účtovacího období. To byl také hlavní důvod, proč sněmovna na zákon spěchala.

Novela dva v jednom

"Novela je převážně pozitivní. Opravdu nám usnadní hospodaření. Na druhou stranu tam ale byly přidány věci, které rozhodně nechvátaly a měly se řádně prodiskutovat," zlobí se šér rektorů Sáha. Vadí mu hlavně to, že novela bere vysokým školám kompetence v sestavování vlastního rozpočtu.

Univerzity až dosud dostávaly příspěvky na vzdělávací činnost v jednom balíku a jednotlivé položky fakultám rozdělovaly samy. Novela to chce změnit. Pokud ji schválí senát a podepíše prezident, dostanou školy peníze přímo na jednotlivé studijní programy. Ztratí tak možnost rozdělovat je podle vlastního uvážení.

"Je to pro mě vyjádření nedůvěry, že vysoké školy neumí rozdělit své peníze efektivně. S tím musím nesouhlasit," řekl Aktuálně.cz předseda rektorů Sáha.Bartoš: rozhodovat má stát

Předseda školského výboru sněmovny Walter Bartoš to ale vidí jinak. "Peníze jsou ze státního rozpočtu, takže daňový poplatník by měl vědět, na co jdou. Pravomoc by tak měla být na straně státu," oponuje Bartoš.

Uznává však, že o tom měla být s rektory vedena diskuse. "Ano, mělo to být prokonzultováno. To byla chyba," myslí si Bartoš. Proti ukvapenému projednání se ve sněmovně postavili také jeho straničtí kolegové.

Ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) se nelíbilo, že novela se k zákonu dostala jako přílepek. Pospíšil: přílepky do zákonů nepatří. "Budu na vás apelovat, abyste velmi zvážili, zda podpoříte tzv. poslanecké přílepky, které obsahově a věcně nesouvisejí se základní materií zákona. Jde o přehlednost a kvalitu právního řádu," prohlásil na plénu sněmovny Pospíšil.

Přidal se k němu i jeho kolega Petr Bratský. Ten dokonce nakonec hlasoval proti novele jako celku. K výtkám měli oba důvod. Počet "přílepků" byl totiž téměř rekordní.

Kromě novely vysokoškolského zákona a snahy prodloužit platnost dálničních známek byla k návrhu přidána ještě změna podmínek pro stavbu benzinových pump a změna pracovních podmínek pro zaměstnance v nemocnicích.

Jakub Jareš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze