Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hispanisté převzali Řád Isabely Katolické

Hispanisté převzali Řád Isabely Katolické

Praha 12. prosince (ČTK) - Španělský velvyslanec Antonio Pedauyé y González dnes udělil v pražském Karolinu čtyřem významným hispanistům jedno z nejprestižnějších španělských vyznamenání - řád Isabely Katolické. Vyznamenání s téměř dvousetletou tradicí uděluje král španělským občanům a cizím státním příslušníkům za mimořádné zásluhy o šíření hispánské kultury.

Řád z rukou velvyslance převzali pedagogové Univerzity Karlovy Anna Housková a Bohumil Baďura, Vlasta Hlavičková z Vysoké školy ekonomické a Pavel Štěpánek z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

"V době, kdy jsou mezinárodní vztahy poznamenané neporozuměním, je obzvlášť důležitá práce těch, co vytváří mosty mezi národy," pogratuloval vyznamenaným proděkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Albert Kubišta. Rektor univerzity Václav Hampl připomněl staletí trvající tradici česko-španělské spolupráce. Podle něj si španělská kultura udržovala u české veřejnosti vysokou prestiž také proto, že ji propagovaly významné kulturní osobnosti jako Julius Zeyer, Jaroslav Vrchlický nebo Karel Čapek.

Řád založil v roce 1815 Ferdinand VII a původně byl určen poddaným španělské koruny, kteří se zvlášť významným způsobem zasloužili o španělský stát. Královna Isabela Kastilská je považována za jednu z největších osobností španělských dějin.

pap mkv


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze