Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Prosinec 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Matějů chce připravit nový vysokoškolský zákon

Ministerstvo školství chce připravit návrh nového vysokoškolského zákona, řekl dnes novinářům náměstek ministryně školství pro vědu a vysoké školy Petr Matějů. Zahrnout do něj chce doporučení expertů OECD, kteří navrhují otevření vysokoškolského systému poptávce po vzdělání, financím ze soukromých zdrojů a signálům z trhu práce. Reformovat by se měl také způsob vedení škol a financování výzkumu a vývoje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministryně školství předala pět cen

Mistryně školství Miroslava Kopicová předala cenu pro vynikající studenty a absolventy vysokých škol. Získali ji absolvent Univerzity Pardubice Petr Sazama, Jan Kavan z Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Josef Kohout ze Západočeské univerzity v Plzni, absolventka Univerzity Karlovy v Praze Lucie Němcová a student František Němec z Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zákon o VŠ prošel, na připomínky 2 dny

V tichosti a ve zrychleném jednání dnes sněmovna schválila novelu vysokoškolského zákona. Vysoké školy, do jejichž hospodaření zasáhne, se o ní dozvěděly minulý týden. Na připomínky měly dva pracovní dny. Kvůli novele se příští týden setká konference rektorů. "Nelíbí se nám jednak způsob projednání, jednak některé její pasáže," řekl Aktuálně.cz šéf rektorů Petr Sáha.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti z 38 zemí přijeli do Mariánských Lázní

Sto zahraničních studentů se letos připravuje v jazykové a odborné přípravě Karlovy Univerzity v Mariánských Lázních. Přijeli se sem z 38 zemí připravit na odbornou přijímací zkoušku na první lékařskou fakultu v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští geografové ve světě

Navigační systém Galileo. Problémy stárnoucí populace. Ochrana před přírodními katastrofami. To jsou témata, která v současnosti řeší odborníci geografické sekce Přírodovědecké fakulty UK. Moderní tvář současné špičkové české geografie představili nedávno na Mezinárodní geografické konferenci 150 let geografie na Univerzitě Karlově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci si mohou vyzkoušet jednání ministrů zahraničí EU

Studenti vysokých škol si mohou v praxi vyzkoušet jednání Rady ministrů Evropské unie. Účastníky čeká několik panelových diskusí, na závěr budou o aktuálních problémech EU diskutovat na zasedání Pražského studentského summitu. Uzávěrka přihlášek do Modelu EU je 17. prosince. ČTK o tom informovali pořadatelé z Asociace pro mezinárodní otázky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děkan ocenil Miladu Matouškovou

Při slavnostním večeru pořádaném v pražském Karolinu Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy převzala z rukou děkana Pavla Kováře Cenu děkana pro mladé vědecko-pedagogické pracovníky za vynikající výsledky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Metasekvoj je unikátem nejenom v našich sbírkách

Pokud chcete vidět skutečnou ozdobu botanické zahrady v Praze Na Slupi, ptejte se na Metasequoia glyptostroboides. Tak se latinsky nazývá jeden ze tří známých pěstovaných opadavých jehličnanů metasekvoje čínské. Je to také jedna z mála žijících fosílií. ,,Metasekvoj je unikát nejen v naší zahradě, ale i v evropském kontextu,“ říká Václav Větvička, ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity: Politici nás obešli

Rektoři si stěžují, že jim politici dali pouhý den a půl na to, aby se vyjádřili k podobě nového vysokoškolského zákona. Na novelu přitom čekali osm let. Univerzity se teď obávají, že je nekonzultované změny, které poslanci do novely prosadili, poškodí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájemci získají informace o studiu na Přírodovědecké fakultě

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze pořádá v pátek 8. prosince den otevřených dveří. Zájemci o studium získají informace o jednotlivých studijních programech a možnostech následného uplatnění. Prohlédnout si budou moci také vybavení fakulty. ČTK o tom informovala Kateřina Hlatká z oddělení vnějších vztahů školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu První lékařská fakulta UK plánuje jednotný systém e-learningu

Pražská první lékařská fakulta Univerzity Karlovy chce v budoucnu společně s dalšími lékařskými fakultami v České republice vytvořit jednotný systém e-learningové výuky, tedy elektronického vzdělávání. Výhodou bude konkurence při zpracování studijní látky, student si bude moci vybrat kvalitnější materiály, řekl dnes na tiskové konferenci vedoucí oddělení výpočetní techniky fakulty Čestmír Štuka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čtyři studenti UK oceněni

Univerzita Karlova ocenila minulý týden čtyři své nejlepší absolventy cenou rektora. Nejúspěšnější studenti dostanou od univerzity kromě klasického diplomu i finanční odměnu. Akademici pro letošek za nejlepšího teologa vybrali Jaroslava Lormana z Katolické teologické fakulty. Líbila se jim především jeho práce „Milovat život je pravá bohoslužba“ s analýzou vybraných josefinských morálně-teologických traktátů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři žádají poslance, aby navýšili rozpočet vysokým školám

Poslanci by podle České konference rektorů měli při hlasování o státním rozpočtu schválit návrhy školského výboru sněmovny, které se týkají se zvýšení rozpočtu vysokých škol. Výbor navrhl tento rozpočet navýšit pro příští rok o 615 milionů korun. Sněmovna by měla o návrzích k rozpočtu rozhodovat příští týden.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z dánské studie vyplývá, že rakovina od mobilů nehrozí

Neexistují žádné důkazy, které by prokázaly, že od mobilních telefonů hrozí jejich uživatelům nebezpečí onemocnění rakovinou. K tomuto závěru dospěl na základě studie tým dánských vědců a lékařů. Výsledky zveřejnil v časopise Journal of the National Cancer Institute. Studie zkoumala 420 000 lidí, kteří mobily využívali v rozdílné intenzitě v průměru 8,5 roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci nechtějí platit daň z dotací EU

České vědecké ústavy a vysoké školy nyní velmi zvažují, jestli se jim v příštím roce vyplatí žádat Evropskou unii o peníze na vědu a výzkum. Česko je totiž jednou z mála zemí EU, kde vědci musí z evropských peněz odvádět devatenáctiprocentní DPH. Tuto daň však výzkumné ústavy a vysoké školy nemohou odečíst ze získaného grantu, ale musí ji zaplatit z vlastních zdrojů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Díky němu známe lépe vesmír

Astronom světového věhlasu Zdeněk Ceplecha na konci letošního roku získal ocenění za vybudování největší a nejdéle fungující sítě pro pozorování bolidů, tedy jasných meteorů. Díky jeho systému získali vědci po celém světě zásadní poznatky o těchto tělesech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hispanisté převzali Řád Isabely Katolické

Španělský velvyslanec Antonio Pedauyé y González dnes udělil v pražském Karolinu čtyřem významným hispanistům jedno z nejprestižnějších španělských vyznamenání - řád Isabely Katolické. Vyznamenání s téměř dvousetletou tradicí uděluje král španělským občanům a cizím státním příslušníkům za mimořádné zásluhy o šíření hispánské kultury.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kapsle vyfotí lidské útroby

Laik by hádal, že lékař Ilja Tachecí z Fakultní nemocnice v Hradci Králové je amatérský astronom. Na stěně jeho pracovny totiž visí žlutě či červeně zbarvené fotografie, které připomínají planety. „Jsou to snímky tenkého střeva, které pořídila digitální kamera zabudovaná v miniaturní kapsli,“ vysvětluje však lékař.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unikátní záměr UK - miliony pro studenty

Nový rektor Karlovy Univerzity, profesor Hampl, vnesl svěží dech do usedlého akademického života v ČR. Již před zvolením do funkce avizoval podporu studentských aktivit. Akademický život na lepších zahraničních univerzitách nepokrývá jen vzdělávací a vědeckou činnost, nýbrž se snaží o rozvoj života celé komunity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy zřejmě budou moci volněji hospodařit s dotacemi

Vysoké školy zřejmě budou od příštího roku snáze hospodařit se státními dotacemi. Senát dnes přijal novelu zákona o vysokých školách, která pro ně zavádí volnější rozpočtová pravidla. Úpravu nyní dostane k posouzení prezident Václav Klaus. Nový režim hospodaření má vysokým školám umožnit snadněji převádět finanční prostředky z jednoho fiskálního roku do dalšího.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejsem jiná a chci jet do Skandinávie

Nemá ráda, když se o ní mluví jako o „jiné“. Jedenadvacetiletá Adéla Marušiaková se narodila s mozkovou obrnou a odmalička musí spoléhat na invalidní vozík. Přesto nesnáší, když ji někdo lituje. „Lítostivá slova jsou nanic. Mnohem víc ocením, když mi někdo bez řečí pomůže,“ říká Adéla.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 10:15 , © Univerzita Karlova v Praze