Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ekonomické obory stále přitahují

Ekonomické obory stále přitahují

Ekonomické obory jsou už několik let pro uchazeče stále atraktivní. Šance na přijetí se tady pohybují podle oboru od zhruba dvaceti procent přes čtyřicet až ke skoro šedesáti procentům.

Největší tlačenice se dá podle zkušeností z minulých let čekat na Fakultě ekonomicko-správní Masarykovy univerzity v Brně a na některých fakultách Vysoké školy ekonomické v Praze.

Zhruba čtyři tisíce studentů přijme pro akademický rok 2006/2007 Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze. Loni sem podle Ústavu pro infomace ve vzdělávání přišlo 15 254 přihlášek a ke zkouškám se dostavilo 8549 lidí. Přijato bylo 3784 lidí. Ke studiu se nakonec zapsalo 3007 posluchačů.

"Jako každoročně se tak vyčistila několikanásobná přijetí a někteří lidé dali přednost jiné škole. Těch je ale minimum," informovala Anna Fryčová, vedoucí pedagogického oddělení VŠE.

Stejně jako loni i letos si budou uchazeči dávat zvlášť přihlášku na každou fakultu (předešlá praxe byla taková, že si podávali jednu přihlášku na celou školu a podle zájmu si do ní napsali tři vybrané obory). Kolik přihlášek si letos dají, tolikrát pak také budou dělat přijímací zkoušky (v minulosti šli ke zkoušce jen jednou).

K výsledkům maturity na VŠE nepřihlížejí a na školu neberou bez přijímacích zkoušek.


Jistěte se


Rozhodně se na VŠE vyplatí dělat přijímačky několikrát. Ale je dobré si podle Fryčové zvolit něco jako jistotu, třeba fakultu, kde se dělají přijímačky z jednoho jazyka. "Většinou středoškoláci jeden jazyk umějí. A pak je dobré zkusit to třeba na fakultě mezinárodních vztahů, kde se přijímačky dělají ze dvou jazyků," doporučuje Fryčová.

VŠE nabízí ke stažení na svých stránkách www.vse.cz i loňské přijímací testy ze všech přijímacích předmětů (matematika, angličtina, čeština, francouzština, italština, němčina, ruština, španělština).

Na Ekonomicko-správní fakultu (ESF) Masarykovy univerzity v Brně loni přišlo 6774 přihlášek, ke zkoušce dorazilo 5356 uchazečů, z nich bylo přijato 1448 a nakonec se zapsalo 1199.

Přijímací zkouška spočívá v písemném Testu studijních předpokladů. Ten zjišťuje, jaké má uchazeč verbální, numerické a symbolické myšlení, jak je na tom s prostorovou představivostí, úsudkem, analytickým myšlením, kulturním přehledem a s kritickým myšlením. Celkem jde o osmdesát otázek členěných do osmi subtestů po deseti. Test celkově trvá 80 minut. Uchazeč ho absolvuje jen jednou a výsledek, kterého dosáhne, je pak určující i pro přijímací řízení na jiný studijní program na fakultě, ale i na dalších fakultách Masarykovy univerzity.

Zájemci o studium bakalářského oboru Evropská hospodářská, správní a kulturní studia musí kromě testu studijních předpokladů složit ještě písemnou zkoušku z jazyka. Ta trvá šedesát minut. Jazykové znalosti v angličtině i v němčině se testují na základě tzv. multiplechoice- testu (výběr z možností a - b - c - d, přičemž jen jedna varianta je správná).

Další informace o přijímacím řízení, jeho vyhodnocování a také seznam doporučené literatury lze najít na webových adresách: www.muni.cz a www.econ.muni. cz. Pozor! Dnes, tedy ve čtvrtek 12. ledna, na Ekonomickosprávní fakultě (v aule budovy ESF, Lipová 41a, Brno) od 13.00 hodin probíhá den otevřených dveří.

Fakulta podnikatelská (FP) Vysokého učení technického v Brně nabízí studentům obory bakalářské a dva navazující dvouleté magisterské - tyto obory budou nově otevřeny jak ve formě prezenční, tak i kombinované, a jednou přihláškou se může uchazeč hlásit na oba obory.

Na bakalářské musí podat na každý obor přihlášku zvlášť. "Největší zájem je u nás o bakalářské studium, obor Daňové poradenství," řekla Právu Marta Mizerová ze studijního oddělení brněnské FP.

Koncem března pošle FP přihlášeným zájemcům podrobné informační dopisy se vzory testů i s doporučnou literaturou ke zkouškám. Kromě toho fakulta pořádá přípravné kursy. "Loni stálo 18 hodin přípravy 1450 korun. Letos nepředpokládáme výrazné zvyšování ceny kursovného," uvedla Mizerová.


I před maturitou


K přijímacímu řízení ještě uvedla, že jím musí projít všichni uchazeči, ale nemusí u nich předkládat potvrzení o maturitě. "Maturitní vysvědčení předloží přijatí až u zápisu. Přijímačky jsou na konci května a spousta uchazečů maturitu ještě ani nemá," řekla Mizerová. Na fakultě byly i případy, že se těm, kdo dělali maturitu v opravném termínu, udělila výjimka. "Přijímačky k nám dělali až v září a přijati byli později," uzavřela.

www.fbm.vutbr.cz

***

KDE LZE STUDOVAT EKONOMICKÉ OBORY


Vysoká škola ekonomická Praha

Univerzita Karlova Praha

Fakulta sociálních věd

Česká zemědělská univerzita, Praha

Fakulta Provozně ekonomická

Univerzita Tomáše Bati, Zlín

Fakulta managementu a ekonomiky

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno

Provozně ekonomická fakulta

Vysoké učení technické v Brně

Fakulta podnikatelská

Univerzita obrany, Brno

Fakulta ekonomiky a managementu

Fakulta vojenského zdravotnictví

Slezská univerzita v Opavě

Obchodně   podnikatelská fakulta v Karviné

Univerzita Pardubice

Fakulta ekonomicko-správní

Technická univerzita Liberec

Hospodářská fakulta

Vysoká   škola báňská-Technická

Univerzita Ostrava

Fakulta ekonomická

Západočeská univerzita Plzeň

Fakulta ekonomická

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulta sociálně ekonomická

Univerzita Hradec Králové

Fakulta informatiky a managementu

Vysoká  škola chemicko-technologická v Praze

Fakulta chemicko-inženýrská



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze