Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Paroubek: V Česku by měly vzniknout mezinárodní univerzity

Paroubek: V Česku by měly vzniknout mezinárodní univerzity

BRNO 27. ledna (ČTK) - V České republice by podle předsedy vlády Jiřího Paroubka měly v následujících letech vzniknout jedna nebo dvě mezinárodní univerzity. Jejich zřízení by se mělo stát součástí programu, který bude schvalovat sobotní konference ČSSD. Paroubek dnes tento záměr představil na zasedání České konference rektorů (ČKR) v Brně. Rektorům se ale zřizování nových vysokých škol nezamlouvá.

Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala v diskusi upozornil na to, že počet vysokých škol v Česku je poměrně vysoký a mnohé již na mezinárodní úrovni spolupracují. V případě univerzit hraje velkou roli jejich tradice, a není proto rozumné zakládat je na zelené louce, míní někteří rektoři.

Podle premiéra by nemuselo jít nutně o zřízení zcela nových univerzit. "Jde o to posílit prvky v činnosti stávajících škol, které už spolupracují na mezinárodní úrovni, a dotáhnout to do konce tak, aby se z nich staly mezinárodní univerzity," upřesnil Paroubek. Na mezinárodních vysokých školách počítá s větším zapojením zahraničních profesorů i studentů. "Jedno i druhé nám chybí," míní premiér.

S nízkým počtem zahraničních studentů na českých vysokých školách nejsou spokojeni ani rektoři. Na českých vysokých školách studuje v současné době 5,5 procenta zahraničních studentů, ve Francii je to ale například 19 procent a v Británii 21 procent, řekl ČTK předseda ČKR a rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm. Zlepšení konkurenceschopnosti českých vysokých škol v evropském měřítku je i jedním z cílů, který si rektoři vytkli.

S rektory se Paroubek shodl na tom, že vysoké školy, vědu a výzkum trápí značná roztříštěnost systému financování. Peníze nyní získávají z 19 kapitol státního rozpočtu. Přesto se premiér nedomnívá, že by mělo být zřízeno zvláštní ministerstvo pro vysoké školy, vědu a výzkum. Lepší řešení vidí ve vzniku agentury, která by spolupracovala s akademií věd a dalšími institucemi a byla by schopna pružněji reagovat.

Potřeba zastřešující instituce pro získávání peněz bude ještě naléhavější kvůli možnosti čerpání prostředků z Evropské unie. Podle Paroubka by mohla věda a výzkum v ČR ročně získat z Evropské unie v plánovacím období 2007 až 2013 až deset miliard korun.

Peníze do vědy a výzkumu by podle rektorů měly proudit více i ze soukromého sektoru. "K tomu je ale potřeba prohloubit motivaci soukromých firem," míní Wilhelm. Privátní sféru je možné motivovat daňovými úlevami, což si ale vyžádá úpravu daňové legislativy, dodal. Tereza Fojtová fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze