Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zákon usnadňující zvyšování kvalifikace je před schvalováním

Zákon usnadňující zvyšování kvalifikace je před schvalováním

PRAHA 26. ledna (ČTK) - Rozšířit si kvalifikaci nebo získatnovou má být v budoucnu snazší. Umožnit to má zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, jehož návrh dnes sněmovna postoupila do závěrečné fáze projednávání. Rozhodnout by o něm mohla ještě na této schůzi.

Předloha počítá s tím, že by lidé mohli získat potřebné znalosti a dovednosti například v praxi nebo v rámci různých kurzů a pak se nechat přezkoušet. Pokud nebudou mít dospělí například čas chodit do školy, aby si udělali maturitu nebo získali výuční list, budou si moci studium rozvrhnout podle svých potřeb. Když získají určitý počet certifikátů, budou moci jít rovnou k příslušné závěrečné zkoušce.

Zákon například popisuje, kdo a za jakých podmínek můžezájemce přezkušovat. Zavádí systém certifikátů, potvrzujících, že absolventi zkoušky mají v určité oblasti všechny potřebné znalosti a dovednosti. Vládní návrh v minulých týdnech projednal školský výbor sněmovny a celkově ho upravil. Se změnami se ztotožňuje i ministryně školství Petra Buzková. Někteří poslanci dnes ale v rámci normy týkající se dalšího vzdělávání navrhli i další změny ve školství, které s novým zákonem přímo nesouvisejí.

Stínový ministr školství za ODS Walter Bartoš navrhl odklad společných maturit na rok 2010. Školský zákon počítá s jejich zahájením již ve školním roce 2007/2008, podle Bartoše ale není vhodné měnit podmínky studia v jeho průběhu. Ministerstvo podle něho navíc ještě nestihlo připravit rámcové vzdělávací programy, které mají být základem nových maturit.

Problematické je podle Bartoše i vydávání výstupních hodnocení žákům posledních ročníků základních škol, které ministerstvo plánuje od příštího roku. Učitelé by v nich měli popsat například to, zda je žák studijní typ a na co má nadání. Podle Bartoše jsou kritéria nejasná a učitelé si s nimi neví rady. Hrozí prý, že budou žáky hodnotit čistě subjektivně a mohou je i poškodit. Bartoš proto i v případě slovních hodnocení navrhl odklad na rok 2010.

KSČM by chtěla v rámci nové normy prosadit zrušení školného na veřejných vyšších odborných školách. Podle komunistů by stát měl garantovat bezplatné vzdělání i na těchto institucích.Tomáš Neřold mal khj


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze