Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Wilhelm: Vysokým školám je třeba dál přidávat peníze

Wilhelm: Vysokým školám je třeba dál přidávat peníze

PRAHA 26. ledna (ČTK) - Vysokým školám je třeba i v následujících letech přidávat peníze a vyvíjet na ně tlak, aby se přizpůsobily náročnějším podmínkám. Větší objem financí, které získaly v předchozích čtyřech letech, se odrazil na jejich kvalitě, a proto je nutné podporovat je dál, řekl dnes ČTK rektor Univerzity Karlovy (UK) Ivan Wilhelm, který v čele školy po dvou funkčních obdobích končí. V únoru ho nahradí Václav Hampl.

"Za čtyři roky se objem prostředků směřovaných do vysokého školství zvedl o 65 procent a na školách to je vidět. Udělaly velký pokrok," tvrdí. V roce 2002 byl rozpočet vysokých škol včetně peněz na výzkum a vývoj téměř 18 miliard korun, letos by měl podle odhadů dosáhnout 28 miliard. "Je to výsledek, který je třeba pochválit. Ale je to zasloužená věc, protože je vidět, že peníze školy potřebovaly a na nárůst financí také odpovídají zvýšením kvality," poznamenal Wilhelm.

Peníze se mohou školám přidělovat podle různých kritérií. Už dva roky mohou získat finance navíc za absolventy. Wilhelm uvedl, že lze připravit řadu dalších kritérií, například podle počtu nezaměstnaných absolventů. Podle dostupných údajů lze udělatanalýzu, zda jsou tito lidé bez práce kvůli obsahu studijního programu a případně je změnit, podotkl.

Podporovat by se školy mohly i na základě počtu zahraničních studentů. V současnosti na nich studuje 5,5 procenta cizinců, ve srovnání s jinými evropskými zeměmi je to poměrně málo, uvedl rektor. Například ve Francii mají 18 procent studentů ze zahraničí, v Británii 21 procent. UK má v českých podmínkách nadprůměrný počet zahraničních posluchačů. Tento akademický rok jich je zhruba 12 procent, před šesti lety, kdy Wilhelm do funkce nastupoval, jich bylo téměř osm procent.

Nejvíc zahraničních studentů je ze Slovenska. Nejčastěji studují společenskovědní obory a práva. Na druhém místě jsou Američané a na třetím Norové, studenti z obou zemí mají velký zájem o studium medicíny, dodal Wilhelm.

Petra Měšťanová mal


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze