Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokou školu mohou zájemci vybírat ještě nejméně dva měsíce

Vysokou školu mohou zájemci vybírat ještě nejméně dva měsíce

PRAHA 3. ledna (ČTK) - Zájemci o vysokou školu většinou mají ještě nejméně dva měsíce na to, aby se rozhodli, kam pošlou přihlášku. Na řadu veřejných škol, například na Univerzitu Karlovu (UK) nebo brněnskou Masarykovu univerzitu, se mohou hlásit do konce února. Jiné školy dávají uchazečům více času na rozmyšlenou a přihlášky přijímají ještě v březnu nebo v dubnu, patří k nim například Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích nebo České vysoké učení technické v Praze.

Soukromé vysoké školy mají uzávěrku přihlášek většinou později než ústavy veřejné. Třeba na Vysokou školu Karlovy Vary se mohou studenti hlásit do poloviny září. Soukromá vysoká škola ekonomických studií v Praze má pro podání přihlášek dva termíny. První končí 5. května, druhý na konci července. Na soukromé školy se tak mohou přihlásit zájemci, kteří neuspěli u zkoušek na školy veřejné. Musejí však počítat s tím, že je studium bude stát desítky tisíc korun ročně.

Minulý akademický rok dostaly vysoké školy podle odhadu Ústavu pro informace ve vzdělávání 295.000 přihlášek od 131.600 lidí. Předchozí rok obdržely o 10.000 přihlášek méně. Do prvních ročníků přijaly podle odhadů zhruba 82.100 zájemců, předchozí akademický rok to bylo o 6500 méně. Několik tisíc přijatých se ke studiu ale nakonec nezapíše.

Informace o fakultách a jednotlivých oborech získají zájemci na dnech otevřených dveří škol nebo na jejich internetových stránkách. Maturantům by měli poradit i výchovní poradci na

jejich střední škole.

Pokud se studenti chtějí co nejlépe připravit na přijímací zkoušky, mohou se přihlásit na kurzy, které pořádají vysoké školy. Mohou si také koupit jejich skripta s úlohami, které studenti řešili při přijímacích zkouškách v předchozích letech. Některé školy, například 2. lékařská fakulta UK nebo brněnská práva, mají na svých internetových stránkách zveřejněny ukázky přijímacích testů z minulých let. Uchazeč si tak může udělat představu o tom, co bude muset umět, a podle toho se připravovat. Kurzy pořádají i různé soukromé společnosti.

Petra Měšťanová khj


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze