Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Leden 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokou školu mohou zájemci vybírat ještě nejméně dva měsíce

Zájemci o vysokou školu většinou mají ještě nejméně dva měsíce na to, aby se rozhodli, kam pošlou přihlášku. Na řadu veřejných škol, například na Univerzitu Karlovu (UK) nebo brněnskou Masarykovu univerzitu, se mohou hlásit do konce února. Jiné školy dávají uchazečům více času na rozmyšlenou a přihlášky přijímají ještě v březnu nebo v dubnu, patří k nim například Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích nebo České vysoké učení technické v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství předloží vládě návrhy na jmenování rektorů

Ministerstvo školství předloží ve středu vládě návrhy na jmenování rektorů 14 univerzit a vysokých škol, které loni vybraly jednotlivé akademické senáty. Aby rektoři mohli do funkce nastoupit, musí je jmenovat prezident republiky. Má sice právo jejich kandidaturu zamítnout bez udání důvodu, žádný český prezident tak dosud neučinil. Rozhodnutí prezidenta o jmenování podepisuje i premiér.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Placené studium na VŠ: hlaste se už teď

Kdo na veřejné vysoké škole udělá přijímačky, ale nebude přijat kvůli nedostatku míst, může na nich začít studovat za peníze. A bude-li mít dobré výsledky, má možnost za splnění určitých podmínek časem přejít na neplacené studium.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ekonomické obory stále přitahují

Ekonomické obory jsou už několik let pro uchazeče stále atraktivní. Šance na přijetí se tady pohybují podle oboru od zhruba dvaceti procent přes čtyřicet až ke skoro šedesáti procentům. Největší tlačenice se dá podle zkušeností z minulých let čekat na Fakultě ekonomicko-správní Masarykovy univerzity v Brně a na některých fakultách Vysoké školy ekonomické v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vaše šance zvýší přípravné kurzy

Před přijímačkami není od věci absolvovat i některý z přípravných kursů. Může podstatně zvýšit šanci na přijetí. Kursy pořádají samy vysoké školy nebo specializované vzdělávací agentury. Dlouhodobější přípravky začínají už na podzim, do těch kratších se ale dá přihlásit ještě v lednu, v únoru i v březnu. Posluchači za kursy zaplatí od několika stovek až po čtyři tisíce i více korun. Záleží na délce přípravy a počtu hodin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Institut ekonomických studií se představí zájemcům

Zájemci o studium na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy získají všechny potřebné informace o škole a přijímacím řízení během dne otevřených dveří. V jeho rámci se také budou moci setkat s vyučujícími a studenty. Akce se uskuteční v sobotu 14. ledna v budově institutu v Opletalově ulici v Praze, informovala ČTK asistentka ředitele Dagmar Skupová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy přijmou 91 000 zájemců

Nejsnáz se studenti dostávají na techniky, ale také je nejčastěji nedokončí. Ministerstvo to chce změnit. U přijímačkové "loterie" o nedostatková místa na vysokých školách loni uspělo 75 613 uchazečů. Letos dostane šanci nastoupit cestu k vysokoškolskému diplomu o dalších 16 tisíc zájemců více.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaké jsou šance přijetí na školu (příklady oborů a fakult)
Dětský uzel aktuálního dokumentu Poblíž univerzity by mohlo vyrůst rozlehlé sportoviště

Hradec Králové - Bazén, patnáct druhů hřišť, sauna i solárium, mohutné univerzitní sportoviště bylo v plánech tehdejší Vysoké školy pedagogické v Hradci Králové zakresleno už od šedesátých let. Nyní se o využití lánu zelené louky naproti fakultní nemocnici znovu uvažuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brno nechce výzkum Mayo? Praha má zájem!

M ediální debata posledních týdnů nad návrhem nového výzkumného klinického kardiocentra v Brně přinutí reagovat i ty, kdož si jinak chrání čas jen na čistě odborné publikace. Dovolíme si proto polemizovat s některými evidentními nesmysly, které se v tisku začaly objevovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Psychologické poradny využívají studenti nejen kvůli zkouškám

Psychologické poradny, které fungují u řady univerzit i jednotlivých fakult, nenavštěvují studenti pouze kvůli stresu z testů a zkoušek. Často v nich řeší své vztahy s partnery nebo rodiči či pocity méněcennosti. "Selhání ve studiu je pak spíše důsledek těchto problémů," řekla ČTK psycholožka Vendula Junková z informačně-poradenského centra Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozšíření bilingvální výuky brání nedostatek financí a učitelů

Nedostatek kvalifikovaných učitelů a vysoké náklady jsou hlavní překážkou rozšíření výuky jiného než jazykového předmětu v cizí řeči na českých školách. Jsou to zároveň problémy, se kterými se potýká i většina ostatních států. Vyplývá to ze studie sítě Eurydice, která srovnává bilingvální vzdělávání v zemích Evropské unie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hlad po humanitním vzdělání je velký

Do učeben plzeňské filozofické fakulty usedá každoročně tisícovka nových studentů. Hlad po humanitním vzdělání je v tradičně technicky orientované Plzni obrovský - šanci dostává jen každý čtvrtý zájemce. Studují humanistiku, antropologii, archeologii, politologii či Blízký východ. Podle slov děkana fakulty Ladislava Cabady nemají potíže s uplatněním.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejsem revolucionář

Příští týden jmenuje prezident rektory čtrnácti vysokých škol. Je mezi nimi i Václav Hampl, který vystřídá na Karlově univerzitě Ivana Wilhelma.

Co si ve strukturovaném životopise budoucího rektora naší nejstarší univerzity nepřečteme? Nevím, co chcete vědět. Třeba že jsem z pěti dětí?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy letos získají o 2,8 miliardy korun více než loni

Vysoké školy by letos měly od ministerstva školství získat 19 miliard korun. Spolu s vyšší částkou na vědu a vývoj tak dostanou proti minulému roku přibližně o 2,8 miliardy korun více. Novinářům to dnes řekla ministryně školství Petra Buzková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brigády nejsou přežitek

Už o Vánocích hlásila většina studentských agentur: obsazeno. Vysokoškoláci využili volného týdne mezi svátky, aby si doplnili svá konta. „Po dlouhé době jsem měl volno, a tak jsem si chtěl u nás v supermarketu před Silvestrem něco vydělat. Jenže už třetí prosincový týden jsem zjistil, že všechna místa jsou beznadějně obsazena,“ lituje dvaadvacetiletý Jakub z Havířova.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident Václav Klaus jmenuje nové rektory

Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenuje 14 rektorů veřejných vysokých škol. Na sklonku loňského roku je vybraly akademické senáty jednotlivých univerzit. Devět kandidátů bylo do rektorské funkce navrženo poprvé. Ostatních pět bude pokračovat v rektorské práci po druhé funkční období.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident Václav Klaus dnes jmenoval nové rektory

Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval čtrnáct rektorů. Na sklonku loňského roku je vybraly akademické senáty jednotlivých univerzit. Devět kandidátů bylo do rektorské funkce navrženo poprvé. Ostatních pět bude pokračovat v rektorské práci po druhé funkční období. Zvolení některých nových představitelů vysokých škol ale doprovázely námitky oponentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti vysokých škol se mohou ucházet o pracovní stáž

Posluchači vysokých škol, kteří studují obory zaměřené na informační technologie, se mohou ucházet o tříměsíční stáž u významné světové firmy v oblasti softwaru, služeb a internetových technologií. Vybraní studenti budou mít v létě možnost spolupracovat s mladými lidmi z celého světa a zkušenými odborníky, informovala ČTK za organizátory Markéta Kuklová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Wilhelm: Vysokým školám je třeba dál přidávat peníze

Vysokým školám je třeba i v následujících letech přidávat peníze a vyvíjet na ně tlak, aby se přizpůsobily náročnějším podmínkám. Větší objem financí, které získaly v předchozích čtyřech letech, se odrazil na jejich kvalitě, a proto je nutné podporovat je dál, řekl dnes ČTK rektor Univerzity Karlovy (UK) Ivan Wilhelm, který v čele školy po dvou funkčních obdobích končí. V únoru ho nahradí Václav Hampl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Wilhelm: Univerzita má více studentů, programů i peněz než dřív

Univerzita Karlova (UK) má více posluchačů, studijních programů i peněz než před šesti lety, kdy se rektorem stal Ivan Wilhelm. Do zahraničí na několik měsíců odjíždí také stále více studentů a UK ve větší míře láká i cizince, řekl dnes novinářům Wilhelm, který ve své funkci končí 31. ledna. Po šesti letech ho v čele školy vystřídá Václav Hampl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři se v Brně seznámí s novými kolegy a proberou rozpočet

Diskuze o budoucím stylu práce a rozpočtu na příští rok je jedním z bodů zasedání České konference rektorů (ČKR), které dnes pokračuje v Brně. Zúčastní se ho i emeritní a devět nově jmenovaných rektorů. Na zasedání tak bude přítomno rekordních 85 současných, budoucích i minulých představitelů univerzit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu HN: Ministerstvo chce do čtyř let zdvojnásobit počet gymnázií

Ministerstvo školství chce do čtyř let zdvojnásobit počet gymnázií. Plán na zvýšení počtu tohoto typu středních škol nyní připravují ministryně školství Petra Buzková a vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel (oba ČSSD). O nutnosti tohoto kroku přesvědčili podle informací dnešních Hospodářských novin na středečním jednání i vedení ČSSD.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zákon usnadňující zvyšování kvalifikace je před schvalováním

Rozšířit si kvalifikaci nebo získatnovou má být v budoucnu snazší. Umožnit to má zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, jehož návrh dnes sněmovna postoupila do závěrečné fáze projednávání. Rozhodnout by o něm mohla ještě na této schůzi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Paroubek: V Česku by měly vzniknout mezinárodní univerzity

V České republice by podle předsedy vlády Jiřího Paroubka měly v následujících letech vzniknout jedna nebo dvě mezinárodní univerzity. Jejich zřízení by se mělo stát součástí programu, který bude schvalovat sobotní konference ČSSD. Paroubek dnes tento záměr představil na zasedání České konference rektorů (ČKR) v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příznivci fyziky se mohou těšit na pokusy i přednášku o vesmíru

Pro příznivce fyziky připravila i letos Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze den plný přednášek, pokusů a exkurzí. Lidé se mohou těšit na přednášky o družicích, laserech nebo astronomii, připraveny jsou pro ně i prohlídky odborných pracovišť. Jeden den s fyzikou pořádá fakulta už pojedenácté, uskuteční se ve čtvrtek 2. února od 09:00 v budově školy v ulici Ke Karlovu a V Holešovičkách, řekla ČTK Alena Havlíčková z fakulty.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 10:26 , © Univerzita Karlova v Praze