Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       HN: Ministerstvo má plán školného na VŠ, nyní však není aktuální

HN: Ministerstvo má plán školného na VŠ, nyní však není aktuální

Praha 31. ledna (ČTK) - Šéf poradců ministryně školství Petr Matějů připravil konkrétní plán školného na univerzitách. Plán předpokládá, že každý student uzavře při přijetí s univerzitou smlouvu. Účty za studia však nebude platit hned, ale až když začne vydělávat. Poplatky se budou lišit podle škol a fakult. Rozhodne o nich atraktivita oboru, zájem studentů i výše platu, kterou konkrétní diplom zaručuje. Podle ministryně školství Dany Kuchtové (SZ), ale není školné v příštích několika letech aktuálním tématem. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Školné není aktuálním tématem. Možná tak za pět či více let, až se zvýší životní úroveň lidí a jejich příjmy," řekla HN Kuchtová.

Podle návrhu by zpočátku mohlo nejvyšší školné činit 20.000 až 40.000 korun ročně. Prvním, kdo by využil vyššího školného, by podle Matějů byly atraktivní právnické a ekonomické fakulty. Nižší školné by nejspíše nabídly technické a pedagogické školy, o které není tak velký zájem, píšou HN.

Splácet školné by absolvent začal, když by dosáhl průměrného platu. "Absolvent by platil škole pět až deset procent svých příjmů. Ideálních by bylo sedm procent," řekl HN Matějů. Splátky za vzdělání by se strhávaly přímo z výplaty. Školné by měla doprovázet sociální stipendia a státem zaručené půjčky na náklady při studiu. Vysokoškolský index by se vydával až po podpisu smlouvy. V ní se student zaváže, že po získání diplomu zaplatí univerzitě část nákladů na studium, uvádí deník.

iri


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze