Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       O výběhu pro paviány rozhodnou i studenti

O výběhu pro paviány rozhodnou i studenti

Nový výběh chystá liberecká zoologická zahrada pro skupinu paviánů pláštíkových. O tom, jak bude vypadat, rozhodnou také vysokoškolští studenti. „Chceme spolupracovat se studentkou z Univerzity Karlovy v Praze, která bude sledovat chování paviánů i to, jak na ně reagují návštěvníci. Její studii pak chceme využít při přestavbě pavilonu,“ informoval David Nejedlo, ředitel Zoologické zahrady v Liberci.

Zahrada navíc počítá s tím, že hotovou studii předloží studentům architektury z liberecké technické univerzity. „Podle jejich návrhů si pak vybereme ten nejlepší,“ zmínil ředitel. Kdy k přestavbě pavilonu dojde, ale zatím není jisté. Záležet bude i na financích. „Určitě chceme výběh změnit, pár úprav už jsme tam udělali, například jsme vymalovali, ale chtělo by to vyměnit i mříže, které jsou dost zastaralé,“ upozornil hlavní zoolog Luboš Melichar.

I když na návštěvníkymohou právě mříže působit depresivně, s jejich odstraněním zoo nepočítá. „Ač se to nezdá, mříže vyhovují zvířatům mnohem více, než sklo. Klec jim totiž dává trojrozměrný prostor,“ vysvětlil Nejedlo. „Jejich výběh ale chceme do budoucna zhruba zdvojnásobit, aby měli více místa,“ doplnil ředitel.

Paviány pláštíkové už najdou návštěvníci v České republice pouze v liberecké zoologické zahradě. Ostatní už tyto opice nechovají. „Máme skupinu asi dvaceti zvířat a chceme si je nechat i do budoucna,“ doplnil zoolog.

Výběh s paviány patří u návštěvníků k těm nejoblíbenějším. Podle ředitele je to hlavně tím, že opice žijí v sociální skupině, v níž se stále něco děje.

Ve volné přírodě obývá pavián pláštíkový skalnaté hory východní Etiopie, severního Somálska, Súdánu a Arabského poloostrova. Opice žijí ve skupinách o sedmdesáti až sto jedincích, kde vládne dominantní samec. S pomocí gest, mimiky a zvuků organizuje dění ve skupině.

Samec věnuje veškerou svou pozornost harému, v němž může být až deset nepříbuzných samic. Jejich neposlušnost tvrdě trestá.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze