Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lidé bojují za záchranu vily Anička

Lidé bojují za záchranu vily Anička

Královéhradecký primátor Otakar Divíšek (ODS) je nesvůj z toho, že po magistrátních kancelářích kolují podpisové archy s peticí na záchranu známé hradecké vily Anička na Gočárově třídě. Tvrdí, že není možné, aby se státní úředník zapojoval do akce, o níž možná bude později rozhodovat.

„Pokud nás ale někdo z petičního výboru požádá, lze podpisové archy umístit na stolku u vrátnice v přízemí úřadu,“ připustil Divíšek.

Vilu Aničku, vystavěnou před bezmála sto lety, vlastní pojišťovna Generali, která ji využívá jako sídlo oblastního ředitelství. Vlastník požádal o povolení k demolici vily, neboť by rád na jejím místě postavil větší a modernější objekt. O žádosti zatím úřady nerozhodly.

Veřejnost má podporu i památkářů

Příslušný odborný výbor magistrátu se vyjádřil vstřícně ke studii, kterou mu Generali předložila. Jde o prosklenou zástavbu dvou nároží Střelecké ulice. To by znamenalo nejen likvidaci Aničky, ale i demolici protilehlé vily. Podle katastru nemovitostí již Generali udělala první krok k jejímu výkupu. Žádný z objektů není zapsán v seznamu chráněných památek a oba stojí těsně za hranicí městské památkové zóny.

Laická veřejnost se ale bouří. Má i podporu památkářů, kteří považují zejména Aničku za cenný objekt.„Dotváří genia loci města, navíc oba domy jsou součástí zajímavého souboru vil okolo Střelecké ulice, který vznikal již od roku 1909,“ řekl pro hradecké studio Českého rozhlasu Jan Falta, náměstek ředitelky památkového ústavu v Pardubicích.

Petiční akce na záchranu Aničky se úspěšně rozběhla. „Po týdnu sbírání podpisů jsme získali na 550 podpisů. Jedná se ale pouze o podpisy na petičních arších, které se nám již vrátily,“ řekl Právu Daniel Jezbera, člen Společnosti ochránců památek, která akci iniciovala.

„Po necelém měsíci, kdy média poprvé informovala o záměru pojišťovny Generali, mohu říct, že zpráva vzbudila ohlas napříč obyvatelstvem různého věku, profese i zájmů. Petici podepisují univerzitní pedagogové i dělníci v továrně. Lidí, kteří se vyjádří, že je jim bourání jedno, je skutečně minimum,“ dodal Jezbera. Nemůže však počítat s tím, že by se na arších objevily podpisy nejvyšších městských politiků. Primátor i jeho čtyři náměstci se připojit odmítli.

Ochránce památek těší, že si veřejnost vzala vilu Aničku doslova za svou. „Iniciovali jsme petici, ale nyní nám nosí podepsané archy naprosto cizí lidé,“ řekl předseda Společnosti Jiří Němeček. Poukázal například na dopis vedoucího katedry designu ústecké univerzity Pavla Jarkovského, v němž se obrací na ředitele Generali a žádá ho o zvážení úmyslu zbourat obě nemovitosti. „Doslova píše: Očekávám, že si je pojišťovna vědoma svého morálního kreditu a bude ve vlastním zájmu příkladem v úctě a v ochraně materiálních a myšlenkových hodnot vytvářejících kulturní dědictví společnosti a úctu k historii místa,“ citoval z dopisu Němeček.

„Mám sice u této společnosti pojištěné auto, ale pokud vila nezůstane stát, klidně pojišťovnu vyměním. I za cenu ztráty bonusu,“ tvrdí klient Generali Petr Rohlíček z Hradce Králové, a ve svém protestu není osamocený.

Petici podepsal i David Vávra

Mezi dosavadními signatáři petice lze objevit i jméno architekta Davida Vávry, průvodce a spoluautora televizního pořadu Šumná města. „Tu vilu mám rád a pokaždé kolem ní jedu, při jízdě z Hradce i do něj. Je to sice určitá anomálie, ale hradeckému urbanismu dodává zvláštní poetiku a vzpomínku na minulost,“ napsal Vávra Společnosti. O poškození urbanismu města, které by nastalo zbouráním vil a porušením prstence vilové zástavby podél Střelecké ulice je například přesvědčen i historik architektury Zdeněk Lukeš.

Nejde pouze o zbourání dvou vil, ale o širší problém obrany kulturního dědictví. Svědčí o tom fakt, že petiční archy lze až do 25. února podepsat například v Praze na půdě Ústavu dějin umění Akademie věd nebo Filozofické fakultě Karlovy univerzity.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze