Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rezervace vědě nesluší

Rezervace vědě nesluší

Ondřej Schneider se v článku Proč školné pomůže studentům (HN 2. února) domnívá, že se na většině českých vysokých škol provádí »velmi slabý výzkum« (čímž naprosto zbytečně uráží naše jak dobré, tak špatné vědce), a navrhuje veškeré finance do vědy koncentrovat do pár špičkových pracovišť: zbytek ať jen učí. V článku především postrádám zdroj, odkud Schneider údaje o nekvalitě naší vědy bere, a rovněž vysvětlení, proč tomu tak je. České vysoké školství prožívá od roku 1990 ohromný rozvoj, a to, že na většině nových regionálních univerzit bez vědecko-výzkumné tradice nemůže existovat špičkový výzkum, je jasné. Pro mladou generaci univerzitních zaměstnanců však jistě není představa působení jen jako prepadavatělů na vyššem učilišči podle sovětského vzoru »škola učí a akademie zkoumá« příliš atraktivní, a domnívám se rovněž, že univerzita je univerzitou právě proto, že výuku s vědou a výzkumem spojuje. V 70. a 80. letech věda stagnovala z politických důvodů, a osobně bych si moc přál, aby se nyní spíše už jen rozvíjela než omezovala jen na tu elitní. Tu elitnost bude navíc určovat kdo? Jako řešení údajné nekvality zvolit vytěsňování vědy do jakýchsi rezervací (a vzápětí nato zavést školné) je naprosto nelogický extremismus.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze