Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobře ukrytá krása v Muzeu Vysočiny

Dobře ukrytá krása v Muzeu Vysočiny

Krásný svět krásivek je název výstavy, která bude dnes v 16 hodin zahájena vernisáží v Muzeu Vysočiny Jihlava. Jde o ojedinělý soubor mikrofotografií, který připravili odborní pracovníci Městského muzea Mariánské Lázně ve spolupráci s Algologickou laboratoří katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Informoval o tom Jiří Juřička z Muzea Vysočiny.

Řasy jako poměrně neznámou skupinu živých organismů si většina lidí spojuje pouze s vodními květy, a tudíž nepříjemnou překážkou v koupání. Ve skutečnosti jsou řasy základní složkou sladkovodních i mořských ekosystémů a stojí na počátku potravních řetězců. Nalezneme je prakticky všude, kde je vlhko a dostatek živin.

Algologové (vědci studující řasy) z Karlovy univerzity prováděli v sezóně 2005 průzkum rašelinišť ve Slavkovském lese. V průběhu laboratorního zpracování vzorků pořídili pomocí speciálního mikroskopu s fotoaparátem záběry mnoha rašeliništních řas, které daly základ připravované výstavě.

Tu obohatily ještě další snímky řas a drobných organismů nejen z celé České republiky, ale i třeba z Baltského moře či Severní Ameriky. Název výstavy byl vybrán podle skupiny řas uvádějících nás v úžas dokonalou zrcadlovou symetrií buněk, kterým jejich půvab dal i jméno.

Na vernisáž naváže přednáška spojená s promítáním mikroskopovaných terénních vzorků. Výstava potrvá do 4. března.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze