Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jeden den s fyzikou naplnil posluchárny do posledního místečka

Jeden den s fyzikou naplnil posluchárny do posledního místečka

Praha 1. února (ČTK) - Stovky středoškolských studentů dnes přicházely do Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, která vyhlásila "Jeden den s fyzikou". Posluchárny praskaly ve švech, ale velký zájem byl také o laboratoře. Celé dopoledne stála fronta před seismickou stanicí umístěnou v suterénu. Alena Havlíčková z propagačního oddělení odhadla počet návštěvníků na 500 až 600.

Středoškoláci pozorně naslouchali výkladům profesorů a ti, kteří se do poslucháren ani "na stojáka" nevešli, obcházeli laboratoře a prohlíželi si jejich vybavení. Zajímali se především o přístroje, které nemohou znát z fyzikálních kabinetů či laboratoří středních škol. Hitem byl například elektronkový mikroskop nebo zkapalňování hélia.

Skupina studentů měla zájem také o pracoviště Petra Sladkého, který analyzuje pivo a zkoumá jeho stárnutí. Přišlo jich podle něj asi deset, ale ani jeden neřekl, že by chtěl studovat fyziku. Jmenovali lukrativnější profese. "Tudy dolary netečou," posteskl si pedagog.

Přestože fyzikové tvrdili, že studium jejich oboru je snadné, studenti byli jiného názoru. Za pravdu jim dali i záchranáři, kteří právě do sanitky odnášeli pobledlou dívku. "Sesypala se při zkoušce," utrousili ve spěchu.

Jeden den s fyzikou není jedinou akcí, kterou fakulta pořádá, řekl ČTK děkan Zdeněk Němeček. Dalšími jsou Den Matematicko-fyzikální fakulty a Den otevřených dveří. Fakulta pořádá také popularizační přednášky, na které přijíždějí i mimopražští středoškoláci, uvedl.

Na Matematicko-fyzikální fakultě studuje podle Němečka 2500 posluchačů, z toho 600 postgraduálních. Každoročně přichází studovat fyziku 140 až 160 nových studentů a stejný počet matematiku. Na informatiku fakulta každoročně přijímá 350 až 400 studentů. Studium není obtížné, předpokládá ale schopnost logického myšlení, uzavřel děkan.

vh kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze