Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda nechce rozdělit start státních maturit do dvou etap

Vláda nechce rozdělit start státních maturit do dvou etap

Praha 21. února (ČTK) - Kabinet Mirka Topolánka nechce rozdělit nastartování společných státních maturit do dvou etap, jak navrhli poslanci ČSSD a KSČM. Opozice navrhuje, aby z volitelného předmětu žáci podle nových pravidel maturovali až v roce 2010. Společná maturita z povinných předmětů, tedy z českého a cizího jazyka, by ale podle nich měla do škol vstoupit podle plánu, v roce 2008. Vláda podporuje návrh, který již dříve sněmovně předložili její poslanci, řekl Topolánek novinářům po zasedání kabinetu.

Na rozdíl od předlohy autorů z ČSSD a KSČM vládní záměr nerozlišuje mezi povinnými a volitelnými předměty a odkládá nové maturity jako celek na rok 2010. Nejsou dobře připraveny, míní kritici jejich brzkého spuštění.

Je možné, že ve sněmovně nakonec z obou novel vznikne kompromisní úprava, na které by se politici byli schopni dohodnout.

Maturity mají mít od roku 2008 dvě části - společnou státní a školní. Obsah, formu i kritéria společné části stanoví stát, druhá část má být věcí školy. Zastánci této novinky si od ní slibují sblížení úrovně "zkoušky z dospělosti" na různých školách. Výsledek u maturity by pak prý mohl hrát větší roli při přijímání na vysokou školu.

Společná maturita se má týkat tří předmětů - českého a cizího jazyka a třetí předmět by byl "povinně-volitelný". Studenti si budou muset vybrat ze čtyř možností - matematika, občanský základ, přírodovědně technický základ, informačně technologický základ.

rem mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze