Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na prevenci rakoviny prsu stále chodí málo žen

Na prevenci rakoviny prsu stále chodí málo žen

Přestože v České republice mají ženy od 45 do 69 let pravidelně jednou za dva roky plně hrazeno preventivní vyšetření na rakovinu prsu, stále se na mamograf nedostaví všechny, které na to mají nárok.

„Od zahájení pravidelného mamografického screeningu v roce 2003 přišlo do konce roku 2005 zhruba 790 tisíc žen, ale každoročně by bylo zapotřební, aby chodilo 800 tisíc žen,“ řekl Právu docent Jan Daneš z 1. lékařské fakulty UK, šéf radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přesto tato preventivní akce již byla velmi úspěšná. Včas byl zachycen nádor u 3770 žen, z toho 80 procent bylo v tzv. raném stadiu, kdy se nádor velmi dobře léčí a žena má velkou naději na úplné vyléčení.

Předsedkyně Asociace mamodiagnostiků Miroslava Skovajsová uvedla, že před zahájením pravidelné plošné prevence bylo ročně diagnostikováno asi 4500 nových případů a 2500 žen na rakovinu zemřelo. Loni už bylo odhaleno šest tisíc nových případů a stejný počet žen zemřel. „To znamená, že díky včasné diagnostice se vyléčilo mnohem více žen,“ řekla Skovajsová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude posílat pozvánku na vyšetření všem svým klientkám ve věku od 45 do 69 let, které v posledních dvou letech nebyly na preventivní mamografické prohlídce.

Zároveň dopis pošle i ženám, které nejsou do prevence zahrnuty a je jim 70 až 75 let. „Snažíme se tuto diskriminaci odstranit,“ uvedl ředitel úseku zdravotní péče VZP Dalibor Štambera. Tyto ženy nebudou také prohlídku platit a VZP jim ji zaplatí ze svého fondu prevence, který jde mimo fond základní péče. „Je to hozená rukavice ostatním zdravotním pojišťovnám,“ řekl Štambera.

Zájemkyně z jiných věkových skupin vyšetření na mamografu, pokud na něj nejsou přímo doporučeny gynekologem nebo praktickým lékařem, hradí v plné výši. Stojí asi 600 korun.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze