Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Literatura

Literatura

Poprvé byla podrobněji zaznamenána v uceleném díle současná romská literatura. Autorka Alena Scheinostová publikací pokračuje v práci přední české romistky Mileny Hübschmannové, která před rokem tragicky zemřela. Romská literatura, jak píše v předmluvě Helena Sádlíková, je častým tématem studentských prací. Což je případ i samotné autorky, která se na postgraduálním studiu na Filozofické fakultě UK věnuje romské tvorbě a folklóru. Opírá se především o dílo spisovatelky Ilony Ferkové, v jejíchž textech se nejčastěji objevuje motiv ženy a jejího postavení. Autorka se zabývá i různými fenomény romského společenství. Třeba sebevražda je u nich doposud mimořádným jevem. „Už Samuel Augustini ab Hortis (1775) říká, že u /Cigánů/ nepočuť /.../ o samovražde. Žiaden Cigán si neskráti život sám a úmyselne iba pre starosti, straty a zúfalstva. /.../ Napriek mnohým starostiam neprepadnú nikdy malomyseľnosti a melanchólii /…/ a umrú iba vtedy, keď umrieť musia.“ Kniha je nejen užitečným studijním materiálem pro odborníky, ale i zajímavým čtením, které představuje Romy a jejich kulturu.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze