Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       NKÚ: Ministerstvo školství chybně účtovalo dotace za 22 miliard

NKÚ: Ministerstvo školství chybně účtovalo dotace za 22 miliard

Praha 7. března (ČTK) - Ministerstvo školství v minulých letech chybně účtovalo dotace za více než 22 miliard korun. Nesrovnalosti v účetnictví úřadu odhalil Nejvyšší kontrolní úřad. ČTK to sdělila jeho mluvčí Radka Burketová. Závažné chyby se podle NKÚ vyskytovaly i v inventarizaci a v použití účtů. Za nedostatky podle Burketové může mimo jiné to, že ministerstvo nezavedlo účinný vnitřní kontrolní systém.

"Závěry NKÚ samozřejmě respektujeme," sdělil ČTK Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva. Přestože ministerstvo podle něj nepopírá dílčí pochybení v otázkách účetnictví či inventarizace, s tím, že by šlo o alarmují nedostatky, nesouhlasí. "Rozhodně odmítáme, že by došlo k porušení rozpočtové kázně, a máme i námitky proti některým závěrům z kontroly účetních spisů," dodal Gabriel.

NKÚ tvrdí, že účetní závěrka ministerstva za rok 2005 nebyla v souladu se zákonem o účetnictví. "Rozhodující podíl na celkové nesprávnosti mělo chybné účtování poskytnutých investičních dotací (více než 22 miliard korun). Tato chyba vznikala kumulativně za několik účetních období a je alarmující, že nebyla odhalena dříve," uvedl prezident úřadu František Dohnal.

Účetní závěrka sestavená ministerstvem k 31. prosinci 2005 tak podle NKÚ nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu příslušné kapitoly státního rozpočtu. "Na celkové nesrovnalosti se podílely neprůkaznost, nadhodnocení a podhodnocení zůstatků jednotlivých položek příslušného výkazu v důsledku porušování obecně závazných předpisů," uvedla mluvčí NKÚ.

V čele ministerstva školství stála v roce 2005 Petra Buzková (ČSSD).

NKÚ již letos upozornil na chyby v účetnictví ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). V závěrečném účtu kapitoly státního rozpočtu za rok 2005, která je věnována MPO, vznikly podle něj nesrovnalosti za více než 1,1 miliardy korun. Ministerstvo je ale prý již odstranilo. Podle něj šlo pouze o technické chyby, které neměly za následek nehospodárné nakládání s finančními prostředky ze státního rozpočtu.

cak kš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze